Gemeente Langedijk


Herinrichting Voorburggracht komt naderbij
04 november 2003

Gemeente komt tegemoet aan wensen bewoners

De herinrichting van het centrumgebied, oftewel het aanpassen van de Voorburggracht in de buurt van de RK kerk, is naderbij gekomen. Burgemeester en wethouders hebben vrijwel alle opmerkingen van bewoners verwerkt in een aangepast plan. Ondermeer wordt gehoor gegeven aan de wens van omwonenden om het plantsoen en speelterrein aan de Nieuwstraat te handhaven. De financiering van het plan wordt in november behandeld in de commissie Wonen, Werken en Verkeer. Voor die tijd is er voor iedere belangstellende nog een zogenaamde inloopavond in het gemeentehuis. Deze wordt gehouden op woensdag 12 november van 20.00 tot 21.30 uur. Iedereen kan dan kennis nemen van de aangepaste plannen.

De herinrichting van het centrumgebied is in augustus gepresenteerd tijdens een inloopavond. Vervolgens heeft het plan tot half september voor een ieder ter inzage gelegen. Op het plan zijn totaal 36 reacties binnengekomen. Deze zijn opgenomen in een reactienota, die vorige week door het college is behandeld. In het algemeen kan worden gesteld dat het plan goed is ontvangen. Uit de reacties blijkt dat het voorstel een parkeerterrein aan de Nieuwstraat te realiseren niet breed wordt omarmd. Het college had daartoe besloten om extra parkeercapaciteit in de omgeving van de Voorburggracht te realiseren. Toch zijn burgemeester en wethouders gevoelig voor de argumenten van de omwonenden dat het realiseren van parkeerplaatsen ten koste van een speelplaats. Daarom is besloten de speelvoorziening te handhaven en de gewenste parkeerplekken ergens anders te zoeken. Een mogelijkheid daarvoor is gevonden nu de ontwikkelaar van het braakliggend terrein aan de Platte Ven mogelijkheden ziet tot parkeren op eigen terrein. Dat scheelt plekken op de openbare weg en compenseert de parkeerwens aan de Nieuwstraat.

Streetprint

Een verzoek van de winkeliers om de streetprint ook ten noorden van de Platte Ven op de Voorburggracht toe te passen wordt door het college niet overgenomen. Een streetprint is stenenmotief waardoor de weggebruiker denkt dat ie op een klinkerweg rijdt. Het plan voor de herinrichting van de Voorburggracht voorziet erin dat in de directe omgeving van Super de Boer en de kerk een streetprint op het asfalt wordt aangebracht. Het vormt een duidelijk accent in het wegdek. Het gemeentebestuur honoreert het verzoek van de winkeliers om de streetprint ook op het noordelijke stuk toe te passen niet omdat daarmee het specifieke accent van de streetprint verdwijnt.

Eenrichting

Op basis van meerdere argumenten is gekozen voor een wijziging in de eenrichtingroute op de Dorpsstraat. Op het deel tussen Tulpenstraat en Zijperpad blijft de voorgestelde richting van noord naar zuid. Tussen de Molenkade en Tulpenstraat wordt de rijrichting omgedraaid. Autoverkeer mag daar alleen van zuid naar noord rijden. Voor fietsers verandert er niets.

Met het aanpassen van sommige rijrichtingen is eveneens tegemoet gekomen aan een aantal reacties.

Specifieke vragen

De inloopavond op 12 november is informeel. Er is geen gelegenheid officieel in te spreken. De inspraakperiode is voorbij. Het aangepaste plan met de reactienota ligt vanaf 6 november ter inzage in de voorlichtingsruimte van het gemeentehuis. Het plan blijft daar zes weken liggen. In deze periode kunnen belanghebbenden ook officieel bezwaar maken tegen het plan. Het aangepaste plan wordt op 18 november in de raadscommissie Wonen, Werken, Verkeer behandeld. Het gaat dan uitsluitend om de financiering van het plan. Tijdens de inloopavond op 12 november wordt het aangepaste plan met kaartmateriaal gepresenteerd. Ook zijn mensen van de gemeente aanwezig het plan uit te leggen en uw eventuele vragen te beantwoorden.