Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
GS stemmen in met plan voor bodemsanering ESD
4 november 2003

Het college van GS stemt in met een door Elektroschmelzwerk Delfzijl BV (ESD) ingediend plan voor een bodemsanering op de bedrijfslocatie van ESD. Op die bedrijfslocatie - aan de Kloosterlaan te Farmsum - zijn de bodem en het grondwater in de loop der jaren ernstig verontreinigd geraakt met o.a. Polycyclische Aromatische Koolwaterstof (PAK) en minerale olie.

De genoemde verontreiniging is beoordeeld als ernstig, omdat overschrijdingen aangetroffen worden van de interventiewaarden op diverse plaatsen op de locatie. Interventiewaarden zijn in de wet vastgelegde concentraties, Als deze waarden overschreden worden, is sanering noodzakelijk.

Hoewel er sterk verhoogde concentraties zijn aangetroffen, zijn er geen risico's aan verbonden. Er zijn geen risico's voor de mens omdat de verontreiniging zich grotendeels onder verhard of bebouwd terrein bevindt. Ecologische risico's zijn er ook niet omdat de bestemming van het terrein industrie betreft. Doordat de bodem voornamelijk bestaat uit klei, kan verspreiding van de verontreiniging nauwelijks optreden. Uit onderzoek is gebleken dat dit ook niet gebeurt.

Ondanks de afwezigheid van risico's moet ESD wel voor april 2005 met de sanering van de aangetroffen verontreiniging beginnen. ESD krijgt een termijn van 30 jaar voor de totale sanering van haar locatie. Dit is een mogelijkheid die aan initiatiefnemers geboden wordt in de wet.

Saneringsplan op hoofdzaken

Het saneringsplan dat ingediend is betreft een saneringsplan op hoofdzaken. Zo'n plan beschrijft de doelstellingen voor de sanering en niet de exacte uitvoering. ESD gaat deelgebieden saneren op momenten dat het goed uitkomt in de bedrijfsvoering. Voordat zo'n deelsanering plaats kan vinden moet ESD exact aangeven waar, wanneer en hoe dit gaat gebeuren. ESD mag niet beginnen met een deelsanering voordat de provincie Groningen hiervoor toestemming heeft gegeven.

Met dit saneringsplan op hoofdzaken gaat ESD een langdurig traject in, waarin zij bodem en grondwater gefaseerd zal aanpakken. Via regelmatig overleg en handhaving zal de provincie erop toezien dat de saneringsdoelstellingen binnen 30 jaar gehaald worden.