Provincie Groningen


Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
050 - 316 49 11
050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Jongeren programmeren zelf kunst- en cultuurprogramma 4 november 2003

Het college van GS heeft besloten om het Westerkwartierse jongerencultuurproject RAG! (Represent All Gigs) te blijven financieren en uit te breiden naar andere gemeenten in het Westerkwartier. RAG! is een project met als uitgangspunt het organiseren van culturele activiteiten door en voor jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar uit het Westerkwartier (en Noordenveld); van bands tot dans en van cabaret tot literatuur. Op verzoek van de stuurgroep Regionaal Cultuurplan Westerkwartier wordt RAG! vanaf het seizoen 2003 - 2004 naar het hele Westerkwartier uitgebreid. Het college heeft besloten om hiervoor een bijdrage van EUR 15.000,-- te verlenen.

RAG! is ontstaan in Leek, naar een idee van Willem Wessels, programmeur van cultureel centrum de Oude Ulo te Leek. Wessels begeleidt jongeren bij het zelfstandig bedenken, uitvoeren en organiseren van activiteiten. RAG! werkt met werkgroepen; organisatie & financiën, programma, publiciteit en techniek. Iedere werkgroep bestaat uit een aantal jongeren. Deze jongeren regelen alles zelf; het boeken van artiesten, het vinden van de geschikte zaal, de catering, financiën en alle publiciteit. Ze krijgen wel professionele begeleiding. Voorbeelden van wat RAG! het afgelopen jaar gedaan heeft zijn: 'RAG! gaat RUIG!' een avond met bands, een politieke debat in de periode van de verkiezingen en samenwerking met het Jonge Harten Festival in Groningen. De jongeren geven zelf aan veel te hebben geleerd van RAG! en haar activiteiten.

De stuurgroep van het Regionaal Cultuurplan Westerkwartier heeft de wens om RAG! nu een Westerkwartiers gezicht te geven. Daarom wordt RAG! in 2003-2004 aangeboden in de gemeenten Zuidhorn en Leek. In Leek is een basis waar op voortgebouwd kan worden, er is een podium (de Oude Ulo), professionele begeleiding en reeds een kerngroep van in RAG! geïnteresseerde jongeren. In Zuidhorn verovert jongerencentrum Avalon een steeds steviger plek in de samenleving en is eveneens professionele begeleiding voorhanden. Ook is er een goed bereik onder jongeren en lijken voldoende voorwaarden aanwezig om RAG! in het komende seizoen op verantwoorde wijze aan te bieden.

In Marum en Grootegast zal komend jaar geinventariseerd worden wat daar voor mogelijkheden liggen en wensen zijn met het uiteindelijke doel om daar in 2005 ook te kunnen draaien met RAG! Als aanloop wil RAG! in 2003/2004 al wel enkele activiteiten voor jongeren organiseren in deze gemeenten.

Het Regionaal Cultuurplan Westerkwartier is een samenwerkingsverband tussen de provincie en de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn met als doel een impuls te geven aan het culturele klimaat in de regio. In deze regio heeft de doelgroep kinderen en jongeren speciale aandacht.