Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


---
Pech voor Smit en van Loon op 10km punten/afvalkoers WK

De gecombineerde punten/afvalkoers die vandaag werd verreden omdat het gisteravond regende in Venezuela, is voor de Nederlanders uitgelopen op een teleurstelling. Smit, die startte in plaats van de zieke Berga, werd door een fout van de jury uit koers gehaald. Jan van Loon kende een goede start, maar viel te snel terug en moest al vroeg uit de wedstrijd. Door het gedrang en kwam de specialist op de piste van Loon niet tot zijn recht.

Voor de start had van de punten/afvalwedstrijd bondscaoch Colpaert zijn rijders weer hetzelfde meegegeven als op de afvalkoers. Dus voor zichzelf zo ver mogelijk zien te komen. Van Loon stond vooraan aan de start en kon zich in het begin goed handhaven voorin het grote peloton. Smit startte achteraan en werd er onterecht te vroeg uitgehaald. Een boze bondscoach: 'De jury let niet goed op! Achter Arjan reden zeker nog twee rijders op 100 meter achterstand. Smit reed gewoon rustig achteraan, omdat we ervan uitgingen dat er nog mensen achter hem zaten. Ook Smit was het niet eens met de jury: 'Ik zat goed op te letten, ik wist zeker dat er nog mensen achter mij uitmoesten'.

Toen was alleen nog van Loon in koers. De jonge Fries van Loon verwachtte veel van deze wedstrijd. Hij startte vooraan het peloton, maar zakte door het gedrang naar achteren. 'Er is gewoonweg geen ruimte om lekker in je slag te komen, het is voortdurend vechten om je positie'. Dat resulteerde in een te vroege afvalling voor van Loon. 'Ik had al mijn zinnen gezet op deze afstand op de piste', reageerde een zeer teleurgestelde van Loon. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Malone, die later ook al het goud op de 1000 meter zou pakken. Het zilver was voor Michael Byrne, Shane Dobbin pakte het brons.

Colpaert was uitermate ontevreden over de koers. 'De afvalling van Smit was echt een fout van de jury, ik liet hem nog doorrijden, maar dat heeft geen zin. Voor Jan ook erg jammer, hij rijdt zo goed. Maar hier komt hij in dit geweld niet tot zijn recht. 't Is vechten om je plaats, erg veel dringen, enz. Jan kan makkelijk mee, maar in dit duw- en trekwerk krijgt hij geen kans om te laten zien wat hij kan. Maar goed, hij is nog jong, zijn tijd komt nog wel.'

Het niet rijden van Berga betekent ook dat Nederland niet zal deelnemen aan de ploegkoers op de piste. Berga is niet de enige die met problemen door eten of drinken te maken heeft. Elk landenteam heeft inmiddels wel één of meer rijders in de ziekenboeg. De niet ideale omstandigheden en het niet altijd even hygiënische eten en drinken beginnen steeds meer hun tol te eisen.

Inmiddels zijn ook de series 500 meter verreden. Daarin startte Roy Boeve voor Nederland, maar hij kwam niet door de voorrondes heen. Daarmee zit het pistetoernooi er voor de Nederlanders op, en wordt er al vooruitgekeken naar de weg. Colpaert: 'Tevreden over de piste-onderdelen mag ik natuurlijk niet zijn. Natuurlijk, over de jongens geen klacht hoor, zij rijden goed. Maar het is frustrerend dat de jongens goed rijden, en in dit geweld niet tot hun recht komen. Daarbij is Berga ook nog niet fit, terwijl ie vlak voor het toernooi begon echt in vorm was. Goed, we moeten vooruit kijken, onze wedstrijden komen nog. Bovendien zijn de jongens voor de piste (Boeve, Berga en Van Loon) nog heel erg jong, zij groeien de komende jaren zeker nog. Ik heb hen hier mooie dingen zien doen al, wat dat betreft heb ik veel vertrouwen in de toekomst.'

Woensdag 5 november is een rustdag, donderdag wordt het toernooi hervat met de onderdelen op de weg. Daarbij helaas voor de Nederlanders geen puntenkoers dit jaar. Het wegtoernooi duurt drie dagen. Het 400 meter 'lange' rondje is erg snel, met twee maal twee bochten die men volgens Smit wel in één keer gaat lopen. 'Na de start loopt het ook nog eens iets af, dus in de bocht na de finish zal het erg hard gaan', aldus Smit. De marathon is op zondag 9 november.

Martin van Hooidonk

Meer info: WK-site


---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl