Ingezonden persbericht

Persaankondiging Universiteit Utrecht
Faculteit Letteren / Afdeling Nieuwe Media en Digitale Cultuur

Digital Games Research Conference 2003

4-6 November 2003, Universiteit Utrecht.

8-10-2003

Universitair congres over computergames

Onder de noemer Level Up vindt van 4 tot en met 6 november 2003 in Utrecht het eerste grote internationale congres over onderzoek naar computergames plaats. Naast het congres worden er diverse publieksactiviteiten georganiseerd, zoals het Gamefest, excursies en een Gametoernooi. De organisatie is in handen van de afdeling 'Nieuwe Media en Digitale Cultuur' van de Universiteit Utrecht. De belangrijkste doelstelling van Level Up is het onder de aandacht brengen van kwalitatief hoogstaand game-onderzoek en dit als een zelfstandig onderzoeksgebied op de kaart te zetten. Ook wil Level Up interdisciplinaire samenwerking tussen game-onderzoek, design en game-ontwikkeling stimuleren.

Games en wetenschap
Eens in de zoveel tijd ontstaan er nieuwe onderzoeksrichtingen in de academische wereld. De enorme groei van de game industrie (groter dan Hollywood) is wereldwijd ook opgemerkt door de universiteiten. Om game-onderzoek wereldwijd als een aparte discipline neer te zetten, is dit jaar de Digital Games Research Association (DiGRA) opgericht. De Universiteit Utrecht is nauw betrokken geweest bij de oprichting van dit internationale netwerk dat bestaat uit game- onderzoekers en -ontwikkelaars. Toen de DiGRA zocht naar een plek voor een eerste wereldwijd openingscongres is de Universiteit Utrecht als gastheer gekozen uit een groep internationale universiteiten. Met de organisatie van Level Up zet de Universiteit Utrecht haar deuren open om de kennis van dit nieuwe vakgebied te delen met een breed publiek. Het congres wordt dan ook vergezeld door een groot aantal publieksactiviteiten, waar mensen niet alleen een idee krijgen van het onderzoeksgebied maar ook actief kunnen deelnemen, meedenken en natuurlijk gamen.

Hoofdsprekers
Een aantal internationale kopstukken op het gebied van game-onderzoek is bereid gevonden om als hoofdspreker hun werk te presenteren tijdens Level Up. Katie Salen en Eric Zimmerman combineren hun onderzoek naar games met het ontwikkelen van non-commerciële games. Dit jaar verschijnt bij MIT press hun boek Rules of Play. Janet Murray publiceerde in 1997 het veelgeprezen boek Hamlet on the Holodeck. Deze game onderzoekster van het eerste uur heeft voor haar onderzoek naar virtual reality games bij MIT vele onderscheidingen ontvangen. Jesper Juul is game ontwerper en een prominent onderzoeker binnen Ludology, een onderzoeksdiscipline waar onderzoek naar games centraal staat. Bovendien is hij de oprichter van het eerste internationale onderzoekscentrum voor game-onderzoek in Denemarken.

Gamefest
Het Level Up Gamefest zal plaatsvinden op woensdag 5 november vanaf 21:00 in Tivoli in Utrecht. Naast de bekendste en nieuwste computergames zijn op het Gamefest ook bizarre en spectaculaire games en installaties te zien en te spelen, die de grenzen van de hedendaagse computergames verleggen. Muziek en visuals zijn afkomstig van internationale DJ's en VJ's, en met de gamecocktails kunnen de bezoekers ontdekken hoe bijvoorbeeld DOOM smaakt.

Game tentoonstelling
Bezoekers van het Level Up kunnen niet alleen presentaties en workshops bijwonen, maar ook zelf gamen. Op de congreslocatie vindt een game tentoonstelling plaats waar interactieve game installaties en de nieuwste games te spelen zijn.

Game toernooi
Op vrijdag 7 november vindt in filmtheater 't Hoogt in Utrecht een gametoernooi plaats op het grote doek. De filmzalen worden voor een keer omgetoverd tot een game arena. Dit game toernooi is, net als het Gamefest, niet voorbehouden aan deelnemers van het congres.

Press kit
Speciaal voor de media is er een Level Up press kit samengesteld. Deze press kit is in beperkte oplage op CD uitgekomen en is aan te vragen bij press@gamesconference.org. Ook is deze te downloaden via www.gamesconference.org.

Meer informatie
Voor meer informatie over het programma van het congres, sprekers, de overige activiteiten en natuurlijk de press kit, zie www.gamesconference.org. Contactpersoon Level Up: Paul Bouckaert, press@gamesconference.org. Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl. www.gamesconference.org