Ingezonden persbericht


Persbericht

De Canadese provincie Alberta heeft in 2003 opnieuw een toeloop van Nederlandse boeren gekend. Elders in Canada lag de immigratie van Nederlanders nagenoeg stil.

Vanuit andere landen is er wel volop beweging. Canada is nog steeds populair bij boeren.

Canada zit te springen om goede boeren. En Nederlandse boeren zijn goed!

LANGER WACHTEN MAAKT DE STAP DUURDER

Makelaar Arend Otten uit Hoogeveen is afgelopen periode een paar keer naar Canada geweest.

Er zijn genoeg bedrijven te koop en je kunt verder in je eigen vertrouwde sector. Er heerst daar gewoon een totaal ander klimaat onder de boeren. Dat is onvergelijkbaar met Nederland.

De Canadese overheid heeft veel belang bij goede boeren, er moet nogal wat grond beboerd en beheerd worden, en wie kunnen dat beter doen dan de boeren? Dat bepaalt in Canada de

Verhoudingen.

Het probleem ligt hem dus niet aan de andere kant van de oceaan. Na 11 September mogen de controles aangescherpt zijn en moet je misschien iets langer wachten op een visum, maar het welkom is er niet minder om. Blijkbaar is het afscheid nemen van Nederland moeilijk. Otten begrijpt dat wel: Wij zijn gehecht aan onze grond en onze omgeving. We zijn diep geworteld in de Nederlandse samenleving. Dat maakt het niet eenvoudig. Dat vereist een serieus proces van overwegingen en begeleiding. Als de stap eenmaal gezet is, komt het woord spijt niet meer over de lippen. Misschien alleen in het verband, dat men spijt heeft dat men niet eerder is gegaan.

De historie lijkt Otten met deze uitspraak gelijk te geven. Er is een tijd geweest dat emigratie een enorme stap vooruit betekende. Meteen al, bij de aankomst. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er wat dat betreft wel wat veranderd is. Makelaar Harry Streng uit Woerden: Tja, het is nog steeds goed en voordelig, maar minder goed en voordelig dan een aantal jaren geleden.

In Canada zijn de prijzen gestegen, van de grond en quota. Begrijpelijk wanneer er zoveel belangstelling is. In Nederland stijgen de prijzen niet meer, een dalende tendens is ingezet. Hier tegenover staat dat op dit moment de Canadese $ in verhouding met de euro minder duur is als een aantal jaren terug. Dit is weer een compensatie voor de dalende grondprijzen in Nederland. Echter de prijsverschillen zijn kleiner, minder spectaculair. Maar wie de rendementen vergelijkt, kan maar één conclusie trekken: het is in Canada veel beter boeren dan in Nederland. Om een zo groot mogelijk voordeel te hebben, moeten de boeren die plannen hebben om naar Canada te gaan, niet langer wachten. Elk jaar wachten kost in feite geld. Aldus Harry Streng.

Otten en Streng beleggen begin November weer enkele voorlichtingsavonden. Die voorlichting wordt breed gegeven door de makelaars uit Nederland, door een aantal makelaars uit Canada (Ontario, Alberta en Manitoba) en door video s. Er is een spiksplinternieuwe video van Manitoba met daarin veel aandacht voor de akkerbouw, naast de dairy en de varkens.

De avonden beginnen om 19.45 uur en worden gehouden in de Meern (4 nov.), Emmeloord (5 nov.) en Assen (6 nov.) De eerste in een AC, de beide andere zijn van der Valk motels.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer A. Otten, telefoon 0528-270422 Makelaar te Hoogeveen