D66

Landbouw kan duurzamer en innovatiever

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

30-10-2003 - D66-kamerlid Boris van der Ham pleitte deze week tijdens de landbouwbegroting voor een kennisintensieve landbouw. Het ministerie van LNV heeft nog steeds iets provinciaals, terwijl de Nederlandse landbouw één van onze meest innovatieve sectoren is. Maar de steun voor wetenschappelijk onderzoek is, net als de visie op de Nederlandse landbouw, versnipperd over verschillende ministeries, aldus Van der Ham.

D66 wil van de regering een eenduidige visie horen op duurzame, vernieuwende en concurrerende landbouw. Een voorstel van Van der Ham daartoe kan rekenen op steun van een meerderheid in de Kamer. D66 stelt ook voor om groene boeren de ruimte te geven voor innovatieve bemestingsvormen. Van der Ham: Op dit moment wordt er grootschalig mest in de grond geïnjecteerd. Er zijn boeren die daarmee willen breken omdat dat goed is voor de bodemgesteldheid. Nu worden die groene boeren door de minister in de weg gezeten en verboden opgelegd. Maar bij een innovatieve landbouw horen dit soort experimenten.

Van der Ham vindt dat er ook meer aandacht moet komen voor dierenwelzijn. Vorige week ben ik met de stichting Varkens in Nood langs verschillende supermarkten gegaan. We spraken met consumenten over de prijs van vlees en dierenwelzijn. Dan hoor je dat de meeste mensen vinden dat het welzijn van de dieren in de bio-industrie moet worden verhoogd en dat zij daar best meer geld voor over hebben. Maar het enige reële alternatief op dit moment is biologisch vlees, maar dat is voor de meeste mensen toch te duur.

Van der Ham wil dat de doelstelling van 10% biologische productie in 2010 wordt gehaald, maar stelt ook de kwaliteit van de overige 90% moet worden verbeterd: Al het vlees dient aan minimale duurzaamheideisen te voldoen. Helaas zitten de boeren, de consument, de markt en daarmee de dieren opgesloten in een vicieuze cirkel van goedkoop, goedkoper, goedkoopst. Dat gaan ten koste van het dierenwelzijn. De sleutel ligt bij de supermarkten: als zij bij hun inkoopbeleid eisen aan de diervriendelijkheid zouden stellen, dan geeft dat een prikkel aan de boeren om hun vlees anders te produceren terwijl zij toch hun boterham kunnen verdienen. Het maakt diervriendelijker vlees toegankelijk voor alle consumenten, aldus Van der Ham.