Provincie Noord-Holland

Jeugdzorgbeleid 2004-2007
Gedeputeerde Staten (GS) hebben voor de komende 4 jaar hun voorstel voor jeugdzorgbeleid vastgesteld. In dit zogenoemde Beleidskader Jeugdzorg 2004-2007 zijn onder meer het verkorten van de wachtlijsten en wachttijd en het optimaal afstemmen van het zorgaanbod op de hulpvraag, belangrijke speerpunten. Na de invoering van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg (1 januari 2004) zal het beleidskader voor definitieve vaststelling aan Provinciale Staten voorgelegd worden.

Het Beleidskader Jeugdzorg 2004-2007 is het eerste meerjarenplan op basis van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg die op 1 januari 2004 van kracht wordt. Over de allereerste versie van het Beleidskader heeft in de afgelopen tijd inspraak plaatsgevonden. Het bleek dat betrokkenen zich over het algemeen goed konden vinden in de provinciale prioriteiten voor de komende vier jaren.

Die prioriteiten zijn:

* verkorting wachtlijsten en wachttijd

* optimale afstemming zorgaanbod op hulpvraag
* versterking positie cliënt

* meer samenhang tussen aanbod van de verschillende vormen jeugdzorg en het werk dat onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid valt.

Op grond van de inspraakreacties hebben GS enkele onderdelen van het Beleidskader verduidelijkt. Zo bleken verschillende insprekers bezorgd over de taken van het Bureau Jeugdzorg en de gevolgen van de komst van de Wet op de jeugdzorg per 2004 voor dit bureau. GS bevestigen dat er inderdaad een verschuiving zal optreden in het werk van het bureau. Het zal de uitvoering van hulp meer moeten overlaten aan de organisaties die specifiek daarvoor bestaan en zal vooral moeten optreden als toegangspoort tot de jeugdzorg. Het bureau moet een besluit nemen welke hulp kinderen/jongeren nodig hebben en in de gaten houden wat er, als het om langdurige hulp gaat, met dit besluit gebeurt. In de toekomst zal de kortdurende hulp die het bureau geeft, meestal gedaan moeten worden door plaatselijke organisaties zoals het maatschappelijk werk. GS realiseren zich dat zon verandering tijd nodig heeft. GS zullen daarom met gemeenten afspraken maken over de strekking van een overgangsperiode, waarin gemeenten méér en het Bureau Jeugdzorg minder zelf hulp gaat uitvoeren. Voorkomen moet worden dat jeugdigen tussen de wal en het schip raken.

In totaal is er voor de Noord-Hollandse jeugdzorg in 2004 62 miljoen beschikbaar. Het geld wordt voor het grootste deel ingezet voor het geven van hulp aan kinderen en jongeren en voor het werk van het Bureau Jeugdzorg.

Proces

GS zullen het definitieve ontwerp voor het Beleidskader pas in januari 2004 vaststellen omdat dan de Wet op de Jeugdzorg in werking getreden is. Daarna moet het beleidskader vastgesteld worden door Provinciale Staten en voor goedkeuring naar ministerie van VWS gestuurd worden. Marieke Ottevanger 4-11-2003 16:43:00