GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 4 november 2003 19:00
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Leerlingen vragen beter VMBO

( 4 november 2003)

Er wordt veel gepraat over het VMBO, maar de leerlingen zelf komen zelden aan het woord. GroenLinks heeft representatief onderzoek gedaan onder bijna 700 VMBO-leerlingen. Leerlingen oordelen over hún onderwijs. De conclusies zijn opzienbarend, vooral voor de 4 grote steden. Invoering van een prestatiebeurs blijkt funest voor het beroepsonderwijs.

Conclusies GroenLinks

- De situatie in het VMBO is zeer zorgelijk. Leerlingen zijn ontevreden.
- Op alle onderzochte punten scoren de 4 grote steden aanmerkelijk slechter dan het landelijke gemiddelde.
- Zeker in de 4 grote steden is de school vaak niet de veilige plek die het moet zijn.
- Leerlingen worden te weinig gehoord en ondergewaardeerd. Ze willen graag meepraten over hun eigen onderwijs. Dat blijkt ook uit de grote bereidheid om aan dit onderzoek mee te doen.
- Leerlingen willen bijna allemaal hun opleiding afmaken. Invoering van de prestatiebeurs in het MBO jaagt leerlingen echter voortijdig het beroepsonderwijs uit.
- Problemen zijn te wijten aan de overheid. Niet aan het zeer gemotiveerde, maar overbelaste en onderbetaalde personeel.

Belangrijkste onderzoeksuitkomsten

- Bijna een kwart van de VMBO leerlingen geeft de school een onvoldoende. In de grote steden is dat zelfs 40%.
- Landelijk geven leerlingen hun school gemiddeld een 6.1; in de grote steden een 5.4. Dat is aanmerkelijk lager dan bijvoorbeeld uit het KRO schoolonderzoek komt: scholieren uit het hele voortgezet onderwijs waarderen hun school met een 7.2.
- Leerlingen zijn even ontevreden over de lokalen en materialen en over de persoonlijke begeleiding op school.
- Driekwart vindt de lesstof en opdrachten (meestal) niet interessant.
- Landelijk vindt bijna de helft van de leerlingen dat er (meestal) niet naar ze wordt geluisterd. In de grote steden vindt zelfs een kwart van de leerlingen dat er nooit naar ze wordt geluisterd.
- Landelijk voelt 1 op de 5 leerlingen zich (meestal) niet veilig. In de grote steden geldt dat voor 1 op de 3 leerlingen.
- Landelijk verwacht 90% van de leerlingen de opleiding af te maken. In grote steden heeft 84% een positieve verwachting.
- Van de leerlingen die misschien naar het MBO willen, wil bijna 1 op de 5 dat waarschijnlijk niet meer als de prestatiebeurs wordt ingevoerd.
- Van de leerlingen die tot nu toe naar het MBO willen, wil 1 op de 3 dat (misschien) niet meer als de prestatiebeurs wordt ingevoerd.

Voorstellen GroenLinks

- Zet het VMBO op zeven. Over 4 jaar moet de gemiddelde waardering van leerlingen op het VMBO zijn gestegen tot een 7. Jaarlijks moet dit worden gemeten. De Tweede Kamer zit daar bovenop.
- Leerlingen in het VMBO moeten meer persoonlijke aandacht en onderwijs op maat krijgen. Dat betekent: meer leraren, begeleiders en mentoren, kleinere klassen, meer conciërges.
- Leraren op het VMBO moeten beter worden beloond. Scholen en leraren in de grote steden krijgen een extra toeslag.
- Scholen moeten VMBO-leerlingen meer betrekken bij het onderwijs: betere zeggenschap en invoering van verplichte onderwijsevaluaties.
- Er komt géén prestatiebeurs in het MBO.

Kamerlid Kees Vendrik zal deze voorstellen morgen doen tijdens het debat over de onderwijsbegroting. Dan zal hij ook het definitieve rapport presenteren. Tot die tijd zijn de complete onderzoeksresultaten te vinden op: http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/RapportVMBO.htm

De notitie met voorstellen van GroenLinks is te vinden op: http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/notitieVMBO.htm

Het onderzoek is een gezamenlijk project van de Tweede-Kamerfractie en het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks.

Kees Vendrik (kamerlid GroenLinks)
Caroline van Dullemen (directeur wetenschappelijk bureau GroenLinks)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -