Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 5 november 2003

MAAK KENNIS MET KUNST!

Vanaf 1 november zijn er vier nieuwe kunstwerken te bewonderen in Geldrop. De kunstwerken zijn op verzoek van de gemeente geplaatst in Hofdael en in de kasteeltuin. Inwoners van de nieuwe gemeente Geldrop-Mierlo mogen tussen januari en maart 2004, via een bon in Middenstandsbelangen, bepalen welk kunstwerk de gemeente definitief zal aankopen. De komende weken laten wij u alvast kennismaken met de kunstwerken. Deze week is het de beurt aan het kunstwerk Orchid van Rob Logister.

Kunstwerk Orchidee van Rob Logister Kunstenaar: Rob Logister Titel kunstwerk: Orchid
Voorstelling: een orchidee
Afmeting: 230-262-190 cm
Materiaal: cortenstaal
Jaartal van vervaardiging: 2001
Locatie: kasteeltuin (op het grasveld)

Rob Logister heeft van 1977-1982 gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Maastricht Naast plaatsing van beelden in de openbare ruimten, is hij bezig met design en vormgeverprojecten, publiceert hij, houdt hij exposities en zit hij in de organisatie die kunstmanifestaties en cultuurprojecten begeleidt.

ORCHIDEE
In de kasteeltuin is het werk van de Amsterdamse kunstenaar Rob Logister te vinden. Zijn beelden hebben de natuur als inspiratiebron. In dit geval de orchidee. Het werk van Logister heeft een monumentaal en poëtisch karakter. Het gelakte Cortenstaal heeft een constructief karakter, gevormd, gesneden, geperst, gebogen en gelakt door de kunstenaar. De vormen daarentegen verwijzen direct naar de organische vormen van de natuur. Het werk is dan ook veel meer dan een citaat uit de natuur; de grootte en het materiaal zorgen voor een vervreemdend effect.

De bloem gaat op in de mooie natuurlijke omgeving van de kasteeltuin maar blijft ook letterlijk overeind als kleurrijk monumentaal object. Het beeld van Rob Logister laat de toeschouwer een stukje natuur door een vergrootglas zien. Maar dan wel door de lens die door de kunstenaar is geslepen.