Inzet Special Forces ook zonder toestemming parlement

DEN HAAG, 20031104 -- Special Forces van het Nederlandse leger mogen ook zonder toestemming van de Tweede Kamer worden ingezet. Dit heeft minister Kamp van Defensie vandaag gezegd in de Tweede Kamer.


D66 sprak Kamp aan op deze stelling, die hij aan het eind vorige week reeds in het NRC Handelsblad had aangekaart. Kamp stelde echter dat het parlement vooraf altijd geïnformeerd wordt over de inzet van Special Forces en dat alleen in bijzondere situaties een uitzondering op deze regel wordt gemaakt.

Kamp: "Het informeren van het parlement over de inzet van Special Forces geschiedt ingevolge artikel 100 lid 1 van de Grondwet. Maar soms wordt het parlement achteraf ingelicht. Er is dan sprake van het toepassen van artikel 100 lid 2 uit de Grondwet en dat gebeurt alleen als er sprake is van dwingende redenen. Hierbij moet gedacht worden aan een bedreigende situatie waardoor de missie mogelijk niet slaagt, gevaar voor het personeel of schade aan de belangen van de staat".

Kamp wees in zijn betoog op een brief van het ministerie van Defensie, die op 23 augustus 2000 aan de Tweede Kamer is gericht. "In deze brief staat dat het inzetten van Special Forces niet via het ministerie van Defensie gaat, maar via een zogenaamde kerngroep van het kabinet. Deze kerngroep bestaat uit de premier, twee vice-premiers, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie. Het uitgangspunt van de kerngroep is dan dat de Tweede Kamer zo snel mogelijk en zoveel mogelijk openbaar wordt geïnformeerd. In bijzondere omstandigheden vindt dit plaats in vertrouwelijkheid".

Kamp gaf tevens te kennen dat Nederland naar verwachting de komende jaren betrokken zal worden bij zogenaamde crisis-operaties. "Het gaat hierbij om bijvoorbeeld VN-missies, NAVO-missies of missies waarbij het gaat om de 'coalition of the willing'", aldus de minister. Toch zijn er volgens Kamp momenteel geen concrete plannen om op korte termijn Nederlandse troepen ten behoeve van crisis-operaties uit te zenden. Wel is er momenteel sprake van een uitbreiding van het Korps Commandotroepen voor het behoud van de wereldveiligheid. Kamp: "Houd er rekening mee dat we deze troepen de komende jaren gaan inzetten".

Wel staat volgens Kamp op korte termijn een nieuwe uitzending van Nederlandse mariniers naar Irak op het programma: "Het parlement kan instemmen met het plan om meer Nederlandse troepen naar Irak te sturen. Wordt het voorstel aangenomen, dan zal het de laatste lichting mariniers zijn. We kunnen geen derde groep sturen. Mochten er wel meer troepen nodig zijn, dan zullen eenheden van de Gemechaniseerde Brigade of van de Luchtmobiele Brigade naar Irak gestuurd worden. De Luchtmobiele Brigade is op dit moment helemaal klaar om ingezet te worden".



Monica