Nieuw-Vlaamse Alliantie


Komaf maken met onproductieve transfers naar Wallonië (04/11/03)

Begin dit jaar dreigden Serge Kubla en Laurette Onkelinx met een rechtszaak tegen de N-VA omdat de partij de jaarlijkse miljardenstroom van Vlaanderen naar Wallonië durfde in vraag te stellen. Vandaag bevestigt een KBC-studie dat de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië nog altijd groter worden. Een jaarlijkse geldstroom van 10 miljard euro, of 5.000 euro per Vlaams gezin, is volgens de N-VA geen solidariteit maar onrecht. De partij wil Wallonië niet droogleggen zoals wordt beweerd, maar wil gewoon een eerlijke, doorzichtige solidariteit, geen jaarlijkse blanco cheque waar de gewone Waal niet beter van wordt.

Volgens de studie is er sprake van een jaarlijkse transfer van 5,4 miljard euro. Hierbij werd echter geen rekening gehouden met de transfers via de afbetaling van de intrestlasten op de staatsschuld. Deze transfer werd voor het jaar 1985 (!) door de KULeuven berekend op 3,5 miljard euro. Zodoende mag men vandaag spreken van een transfer van minstens 10 miljard euro.

Voor de N-VA is het onbegrijpelijk dat de Vlaamse meerderheidspartijen deze miljardentransfers kritiekloos in stand houden terwijl Vlaanderen kampt met een toenemende vergrijzing en stijgende werkloosheid. Met nog maar een deel van 10 miljard euro kunnen de Vlamingen de belasting op arbeid en de vennootschapsbelastingdrastisch verlagen zodat Ford-dramas worden vermeden. Daarenboven kan met al dat Vlaams geld ook werk gemaakt worden van een volledig kosteloos leerplichtonderwijs voor al onze kinderen. De N-VA wil Vlaamse welvaart in Vlaamse handen.

De Vlamingen hebben het recht te weten waar hun belastinggeld naar toe gaat. Op vraag van N-VA-parlementslid Kris Van Dijck ging minister-president Dewael vlak voor de verkiezingen akkoord om bij Vlaamse universiteiten een volledig en objectief onderzoek te bestellen naar de transfers van Vlaanderen naar Wallonië. Sindsdien is het zeer stil geworden.

De N-VA herhaalt haar oproep aan de Vlaamse regering om snel werk te maken van een universitaire studie terzake, inclusief de transfers via de overheidsschuld, zodat alle transfers in alle openheid en objectiviteit kunnen besproken worden. Voor de N-VA dienen de onderzoeksresultaten dan ook mee aan de basis te liggen van verdere stappen in de staatshervorming.

Auteur:
Kris Van Dijck, Vlaams parlementslid, en Geert Bourgeois, Kamerlid, alg. voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be