Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA schaart meerderheid achter resolutie voor Nederlandstalig onderwijs Brussel (04/11/03)

Vandaag werd in de onderwijscommissie van het Vlaams Parlement het voorstel van resolutie van Kris Van Dijck, Brigitte Grouwels, Sven Gatz, Gracienne Van Nieuwenborgh, Frans Ramon en Dirk De Cock inzake het Nederlandstalig onderwijs in Brussel goedgekeurd.

Dit voorstel van resolutie is het resultaat van maandenlang intensief overleg binnen de parlementaire ad hoc werkgroep Brussels onderwijs, voorgezeten door Vlaams volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck en met vertegenwoordiging van alle politieke partijen.

Het voorstel van resolutie, ondertekend door meerderheid én CD&V en N-VA, is grotendeels gebaseerd op het N-VA voorstel van resolutie betreffende het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zoals ingediend op 3 oktober 2002.

Inhoudelijk wordt de resolutie beschouwd als de blauwdruk voor het aangekondigde Brusseldecreet van de Vlaamse Regering waarin alle reeds genomen maatregelen in verband met het Nederlandstalig onderwijs in Brussel (bv. de specifieke programmatie- en rationalisatienormen, de Brusselcoëfficiënt enz.) en een aantal nieuwe maatregelen moeten worden gegroepeerd.
Een van die nieuwe maatregelen is een engagementsverklaring waarbij anderstalige ouders zich bereid verklaren om hun kinderen ook buiten de schoolomgeving in contact te laten treden met het Nederlands. Daarnaast bepleit de resolutie een leerlingvolgsysteem waarbij via taalvaardigheidtests de taalachterstand tijdig wordt gedetecteerd en geremedieerd. De resolutie vraagt ook dringend werk te maken van de opwaardering van het lerarenambt om het gigantische verloop (tot 60% binnen 5 jaar) van de Brusselse leerkrachten tegen te gaan. Een structurele erkenning en subsidiëring van het schoolopbouwwerk in Vlaanderen en Brussel is ook één van de eisen net als een dialoog met de Franse Gemeenschap inzake de tweetaligheid, het verbeteren van de onderwijskwaliteit en een efficiënter gebruik van de schoolinfrastructuur.

Tot slot vragen de ondertekenaars dringend een structurele oplossing voor de inschrijvingsproblematiek in de Brusselse Nederlandstalige scholen. Bijkomend moet er een oplossing gezocht worden voor het mogelijk isolement van Nederlandstalige kinderen op klasniveau.

De N-VA blijft alleszins voortrekker in dit dossier én blijft hameren op een snelle oplossing voor de problemen.

Het engagement en de visie van de N-VA inzake het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is uiteengezet in een uitgebreid actieplan: http://www.n-va.be/onderwijsinbrussel , de resolutie vindt u op volgende link
http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/stukken/2003-2004/g1874-1.pdf

Auteur:
Chris Vandenbroeke, Kris Van Dijck, Vlaamse volksvertegenwoordigers Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be