LIJST PIM FORTUYN

LPF ziet dubbele WAO-keuring niet als oplossing

De voorgestelde tweede WAO-keuring van arbeidsongeschikten wordt door
LPF-woordvoerder Joao Varela afgewezen. Tijdens het overleg met minister De Geus (SZW) bleek hij vandaag de oorzaak van de onevenredig hoge instroom van allochtone WAO'ers niet te kunnen aanwijzen. 'Een oplossing aandragen zonder het probleem te kennen is daarom niet aan de orde' aldus Varela.

De voorgestelde tweede WAO-keuring van arbeidsongeschikten is volgens
LPF-woordvoerder Joao Varela niet het 'ei van Columbus'. Tijdens het overleg met minister De Geus (SZW) kon de bewindsman geen aanwijsbare oorzaken geven voor de hoge instroom van allochtone werknemers in de WAO.

'Zolang de oorzaak niet bekend is, kan met een oplossing niet worden begonnen', aldus Varela.
De oorzaak van de hoge instroom kan medische oorzaken hebben, psychische factoren kunnen een rol spelen of de arbeidsomstandigheden. Minister de Geus is van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en niet van Volksgezondheid. De Geus moet zorgen voor het plaatsen van mensen op de arbeidsmarkt. 'Omscholing en reïntegratie' zijn volgens de LPF de sleutelwoorden tot het oplossen van het WAO-probleem.

De Lijst Pim Fortuyn is fel tegen het oneigenlijke gebruik van de WAO-regeling. In deze regeling, bedoeld voor medisch arbeidsongeschikten, blijkt 10% van de WAO'ers vanwege een taalbarrière in de WAO te belanden omdat zij niet op de arbeidsmarkt terecht kunnen. Dit probleem los je niet op met een extra medische keuring. Joao Varela veroordeelt het onterechte gebruik van de regeling: 'Waarom zou een Turkse man die de Nederlandse taal niet beheerst, in de WAO belanden terwijl een Poolse gastarbeider wordt binnengehaald om asperges te steken?'

Bij allochtonen met een hoog risico om in de WAO te komen, moet veel strikter worden gekeken naar welk werk ze dan nog wèl kunnen doen. Jonge mannen en vrouwen met psychische klachten kunnen onmogelijk worden afgeschreven voor de arbeidsmarkt. In beginsel moet de keuring voor iedereen streng zijn, maar op risicogroepen verdienen extra aandacht.