Donner voor kortere TBS-behandeling

DEN HAAG, 20031104 -- Minister van Justitie Piet-Hein Donner heeft vandaag in de Tweede Kamer gezegd dat TBS-behandelingen doorgaans te lang duren en dat deze ingekort moeten worden.


De minister verwees hierbij naar de inhoud van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens dit rapport, dat afgelopen vrijdag is verschenen, is er inmiddels echter sprake van verbetering in de kwaliteit van TBS-behandelingen ten opzichte van vier jaar geleden. Voor die tijd was een termijn van acht jaar voor een TBS-behandeling niet ongebruikelijk, maar inmiddels is deze termijn gereduceerd naar zes jaar. Donner: "Deze termijn komt overeen met wat er gemiddeld gerealiseerd wordt. Nu is de situatie echter zo dat na acht jaar in beginsel wordt besloten tot zogenaamde 'long stay'-verpleging. Uiteraard zijn er verschillen in de klinieken waar deze behandeling wordt toegepast. Sommige klinieken liggen op de doelstelling en bij sommige klinieken is dit allerminst het geval. De doelstelling wordt echter niet afgeleid uit het idee dat zes jaar de gemiddelde duur is voor TBS-behandelingen en dat na die termijn iedereen uitgestroomd moet zijn of in 'long stay'-afdelingen moet zitten".

Donner benadrukte niet akkoord te gaan met het voorstel van VVD-kamerlid Laetitia Griffith. Griffith liet eerder weten te pleiten voor een beëindiging van een TBS-behandeling na twee jaar. Volgens Donner betekent dit dat een TBS-kliniek ieder jaar een uitstroom moet hebben van 45%. "Dit halen we niet. Men stroomt dan uit in de 'long stay'-behandelingen. Desalniettemin is het uitgaan van een termijn van zes jaar een gedachtekader, geen criterium", aldus de minister.




Monica