VVD



31 okt 2003 - Vragen Visser (VVD) over de verwachte toestroom van werknemers uit EU

Vragen van het Lid Visser (VVD) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en werkgelegenheid, de minister van VROM en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken inzake de verwachten 'gigantische toestroom' van werknemers uit de nieuwe lidstaten van de EU

1.

Is de regering op de hoogte van initiatieven van gemeenten om honderden extra woningen te bouwen voor buitenlandse werknemers uit de nieuwe lidstaten?

2.

Deelt de regering de mening van betrokken gemeenten dat er na 1 mei volgend jaar een "gigantische toestroom" van seizoensarbeiders uit de nieuwe lidstaten zal ontstaan en daarnaast een verschuiving "waarbij arbeiders uit andere Oostbloklanden als Oekraïne en Letland zich aandienen"? Kan de regering het antwoord toelichten?

3.

Kan de regering nader inzicht geven in de werkloosheid en het arbeidsaanbod in de betreffende regio? Wat vindt de regering van deze inspanning van de betreffende gemeenten met betrekking tot woningbouw in verhouding tot de inspanningen van diezelfde gemeenten met betrekking tot werkzoekenden die een uitkering ontvangen?

4.

Kan de regering aangeven of naast Duitsland en Oostenrijk meer lidstaten hebben besloten, of overwegen te besluiten, het vrij verkeer van personen niet voor 1 mei 2006 vrij te geven? Kan de regering tevens aangeven welke lidstaten op dit moment hebben besloten of overwegen om verlenging van deze periode aan te vragen zodat ook in de periode 2006-2009 geen vrij verkeer van personen mogelijk is?

5.

Kan de regering aangeven hoe het bouwen van honderden woningen ten behoeve van werknemers uit de kandidaat-lidstaten zich verhoudt tot de huidige spanning op de woningmarkt als gevolg van de ingezakte bouwproductie? Is in de woningbehoefte berekeningen in het actieplan woningbouwproductie van minister Dekker rekening gehouden met de (extra) vraag naar woningen als gevolg van arbeidsmigratie gerelateerd het vrij verkeer van personen? Zo ja, hoe groot is de woningvraag gerelateerd aan deze ontwikkelingen? Zo nee, waarom niet? Met welke ontwikkelingen is wel rekening gehouden bij het besluit het vrij verkeer in te voeren per 1 Mei volgend jaar?

6.

Wanneer kan de Kamer de toegezegde notitie verwachten waarin de effecten op de Nederlandse arbeidsmarkt van het vrijgeven van het vrij verkeer van personen wordt geanalyseerd? Neemt de regering hierin mee de hieraan gerelateerde effecten, zoals aanspraken op sociale voorzieningen die in de huidige praktijk van seizoensarbeid en de Wet Arbeid Vreemdelingen niet ontstaan?

7.

Blijft de regering van mening het vrij verkeer van personen reeds per 1 mei 2004 vrij te geven en per die datum de Wet Arbeid Vreemdelingen hierop aan te passen, terwijl het acquis pas per 1 mei 2006 automatisch in werking treedt? Waarom wil het kabinet 2 jaar eerder dan voorgeschreven deze stap zetten?

31 oktober 2003

Voor meer informatie

Arno Visser: a.visser@tk.parlement.nl