VVD



4 nov 2003 - Haast geboden met het beschermen van Nederland tegen water

Volgens VVD Tweede-Kamerlid Jan Geluk is het noodzakelijk dat er extra bescherming van de zeeweringen tegen zwaardere golfslagen wordt begroot. Veiligheid ten opzichte van water - zowel zee- als rivierwater - is absoluut noodzakelijk. Geluk spreekt tijdens de begrotingsbehandeling Verkeer en Waterstaat zijn bezorgdheid uit over het gegeven of alle werken op tijd klaar zullen zijn en of de middelen die hiervoor vrij zijn gemaakt, wel voldoende zullen blijken. ,,Ook de discussie over de noodoverloopgebieden heeft nog niet plaatsgevonden'', zegt Geluk. Daarom dringt de VVD aan op spoedige besluitvorming. ,,Burgers moeten niet langer in het ongewisse worden gelaten.''

Op het terrein van waterbestuur zal Geluk zich uitspreken over de onwenselijkheid van het onderbrengen van waterschappen bij provincies. In zijn optiek heeft deze bestuurslaag altijd haar nut bewezen. ,,De enkele incidenten die zich hebben voorgedaan in de afgelopen jaren kunnen natuurlijk nooit een argumentatie zijn om te kiezen voor een andere bestuursvorm. De kosten van het waterbeheer zullen stijgen in vooral de dun bevolkte gebieden. De cruciale vraag hierbij is wie het waterbeheer gaat optimaliseren. Dit bestuurlijke probleem kan alleen goed opgelost worden door de waterschappen. Zij zitten er dichtbij en bovenop'', stelt Geluk.

Geluk voorziet een zoetwaterprobleem in de nabije toekomst in Zuid-Holland. Om dat toekomstige probleem voor te zijn, wil de VVD dat de Haringvlietsluizen gesloten blijven voor zout water. Geluk benadrukt dat het hebben van goed zoetwater essentieel is in tijden van grote droogte. ,,Door de verwachte stijging van de zeespiegel en daling van het grondniveau zal de verzilting alleen maar verder toenemen'', waarschuwt Geluk. Het op een kier zetten van de sluis, wat het plan is, moet worden teruggedraaid. De besparing hiervan, circa 35 miljoen, dient te worden ingezet voor veiligheid.

De VVD is gecharmeerd van een verruiming van de kust bij Hoek van Holland tot aan ongeveer Scheveningen - het plan Waterman. ,,Met name de kostbare duinversterkingen op twee zwakke plaatsen aan de Zuid-Hollandse kust, maken dit plan nu interessant.'' Ruimte blijft een schaars goed in de Randstad. Juist daarom is het plan over kustverruiming voordelig op het gebied van: kustverdediging, ruimte voor woningen en bedrijven, recreatie, natuur of natuurcompensatie, landbouw en het tegengaan van verzilting. Geluk: ,,De kosten van een dergelijke aanleg kunnen naar mening van de VVD worden gedekt uit de uitgifte van de gewonnen gronden. Tevens geeft dit grote infrastructurele project een zeer gunstig effect op de economie in Nederland. Wat dit betreft vraagt de VVD hiermee aan de slag te gaan.