Ingezonden persbericht

Steun het Women's Global Network for Reproductive Rights!

Het Women's Global Network for Reproductive Rights (WGNRR) wordt bedreigd in zijn voortbestaan. Na 18 jaar ondersteuning heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidie aan het WGNRR plotseling ingetrokken. De bijdrage van het ministerie bedroeg bijna de helft van het hele budget van het WGNRR, zodat de continuVteit en zelfs het voortbestaan van het WGNRR ernstig gevaar loopt.

Het WGNRR zit in Amsterdam en levert wereldwijd een belangrijke bijdrage aan het verdedigen van reproductieve rechten. Reproductieve rechten stellen vrouwen in staat om zelf te beslissen of zij kinderen willen hebben, waaronder het recht op een legale en veilige abortus. Het WGNRR heeft opgeroepen om solidariteitsbrieven te sturen en te protesteren tegen het overheidsbesluit. Hieronder vind je de solidariteitsbrief voor het WGNRR die De Fabel van de illegaal heeft opgesteld en verzonden.

Wil je het WGNRR ook steunen? Schrijf dan een ondertekende brief die is gericht aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking, en zend deze naar: WGNRR
Vrolikstraat 453-d
1092 TJ Amsterdam
tel: 020-6222450
e-mail: office@wgnrr.nl

Het WGNRR zal de brieven t.z.t. aanbieden aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw Van Ardenne-van der Hoeven. Voor meer informatie zie de website van het WGNRR: .


---

Aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking
Mevr. A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven

Leiden, 4 november 2003

Betreft: solidariteitsverklaring voor het Women's Global Network for Reproductive Rights (WGNRR)

Geachte minister,

Wij, de medewerkers en het bestuur van stichting De Fabel van de illegaal te Leiden, hebben van het Women's Global Network for Reproductive Rights (WGNRR) begrepen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de subsidie-aanvraag van het WGNRR voor de jaren 2004-2007 heeft afgewezen. Omdat de financiële bijdrage van dit ministerie bijna de helft van het budget van het WGNRR uitmaakt, brengt deze afwijzing de continuVteit van het werk van het WGNRR en zelfs het voortbestaan van het WGNRR in gevaar.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het belang van het werk van het WGNRR te erkennen. Het ministerie heeft het WGNRR maar liefst 18 jaar lang financieel gesteund. Nu echter trekt het ministerie deze steun plotseling in. Stichting De Fabel van de illegaal vindt deze beleidswijziging ongepast, onbehoorlijk en onrechtvaardig. Wie in woorden het belang van een organisatie inziet, kan en mag niet in daden tot een besluit komen dat lijnrecht in tegenspraak is met die woorden. Dat doet het ministerie van Buitenlandse Zaken helaas wel. Wij maken ons daarover niet alleen zorgen; wij zijn daarover ook ronduit kwaad.

Het WGNRR betekent voor onze organisatie een flinke steun in de rug. Stichting De Fabel van de illegaal is een anti-racistische en feministische organisatie die zowel inhoudelijk als praktisch grote raakvlakken vertoont met het WGNRR. De Fabel van de illegaal ondersteunt onder meer mensen zonder verblijfsvergunning, en beheert een uitgebreide documentatie-afdeling die is bestemd voor bijvoorbeeld studenten, docenten, actievoerders, en medewerkers van maatschappelijke instellingen.

Het WGNRR ondersteunt onze organisatie met informatievoorziening over de negatieve gevolgen van bevolkingspolitiek voor vrouwen en mannen over de hele wereld, en over het verzet van vooral vrouwen tegen patriarchale overheersing op het gebied van voortplanting en seksualiteit. De noodzaak om reproductieve rechten te verdedigen blijkt dag in dag uit, waar ook ter wereld. De noodzaak van het voortbestaan van het WGNRR hangt daar onmiddellijk mee samen. Juist in deze tijd staan de reproductieve rechten en meer in het algemeen het recht op zelfbeschikking van het individu onder zware druk. Gezien de toenemende oppositie tegen deze rechten dienen subsidies aan het WGNRR niet ingetrokken te worden, maar juist verhoogd te worden. Reproductieve rechten stellen vrouwen in staat om zelf te kunnen beslissen of zij kinderen willen hebben, waaronder het recht op een legale en veilige abortus. Wij zijn er verontwaardigd over dat de Nederlandse overheid een organisatie in haar voortbestaan bedreigd die voor deze essentiële vrouwenrechten opkomt.

Het WGNRR-netwerk is door zijn unieke positie in staat om informatie en actie op het gebied van reproductieve rechten voor veel anderen ter beschikking te stellen en over te dragen. Intrekking van subsidie door het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt dit netwerk onherstelbaar kapot, wat ook voor onze organisatie en talloze andere organisaties in binnen- en buitenland buitengewoon nadelige gevolgen zal hebben.

Voor ons werk zijn wij afhankelijk van de informatievoorziening van het WGNRR. Het blad en de website van het WGNRR zijn voor ons en voor de bezoekers van onze documentatie-afdeling van grote waarde. Bovendien hebben wij in de loop van het inmiddels bijna 15-jarige bestaan van onze organisatie diverse keren met succes een beroep gedaan op de deskundigheid van het WGNRR. Zo leverde het WGNRR sprekers tijdens bijeenkomsten, studiedagen en seminars die wij hadden georganiseerd. Ook in de toekomst zullen wij op het netwerk en op de specialistische kennis van het WGNRR een beroep moeten en willen doen.

Wij verzoeken u dan ook om de afwijzing van de subsidie-aanvraag van het WGNRR ongedaan te maken en dus terug te komen op uw beslissing om het WGNRR geen geld meer te geven.

Graag ontvangen wij een reactie van u op deze brief.

Met groet,
namens het bestuur en de medewerkers van stichting De Fabel van de illegaal,

Harry Westerink


---
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm


---

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL
Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.