Gemeente Hengelo

Symposium over het Kansenproject

Thema: plek in maatschappij voor sociaal kwetsbare mensen

Morgen, woensdag 5 november, wordt in buitenplaats De Houtmaat te Hengelo een symposium over het Kansenproject gehouden. De pers is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Het Kansenproject heeft als doel het begeleiden van sociaal kwetsbare Hengeloërs naar werk in de brede zin van het woord. Aan het symposium wordt deelgenomen door organisaties en instellingen in Hengelo die zich richten op deze sociaal kwetsbare groep. Dit zijn organisaties op het gebied van onderdak, inkomen, medische en geestelijke zorg, dagbesteding, opleiding of werk, openbare veiligheid, etc.

Doelgroep

De mensen die voor het Kansenproject in aanmerking komen dreigen buiten de boot te vallen. Zij hebben dikwijls problemen op meerdere gebieden, zoals schulden, gezondheidsproblemen, verslavingsproblemen, contacten met politie en justitie. Vaak zijn ze ook dak- en thuisloos en niet in staat om zelf om hulp te vragen. Het is lastig te bepalen bij welke organisatie of discipline ze terechtkunnen. Het streven is om in totaal 30 deelnemers in het project te laten instromen.

Projectdoelen

Hoofddoel van het project is deze mensen weer een plek in de maatschappij te laten innemen, door hen te begeleiden naar werk in brede betekenis: van vrijwilligerswerk naar betaald werk, van een aantal uren per week naar een volledige baan. Alles afhankelijk van en afgestemd op de mogelijkheden van de deelnemer.

Om dit te bereiken is een intensieve samenwerking tussen de verschillende organisaties noodzakelijk. Een tweede doel is dan ook het ontwikkelen van een keten van zorg, hulpverlening, wonen, weten en werk waardoor mensen vraaggericht begeleid kunnen worden.

Symposium

Het symposium vormt voor de diverse organisaties de aftrap van het project. Er wordt informatie verstrekt over de doelgroep, de doelen en de aanpak van het project. Daarnaast worden de organisaties uitgenodigd mee te denken over hun rol binnen en bijdrage aan "het Kansenproject".

Programma

13.45 uur Ontvangst
14.15 uur Opening door Bert Otten, wethouder Sociale Zaken van de gemeente Hengelo
14.25 uur "Van uitsluiting naar aansluiting" en het "Kansenproject" door:
Bert Deliën, directeur Stichting Humanitas Onder Dak Twente Arno Wentink, directeur SWB Midden Twente
15.00 uur "Mag ik u voorstellen: ": een speelse kennismaking met de klant
15.25 uur Pauze
15.40 uur Zelf aan de slag: in werkgroepen praat u met elkaar over wat ú kunt doen om van het project een succes te maken. En: hoe pakken we het samen aan?
16.45 uur We grijpen deze Kans: afspraken met organisaties en politiek over hoe we aan de slag gaan
17.00 uur Afsluiting met een hapje en een drankje