Gemeente Amersfoort

Woonruimteverdeling sterk vereenvoudigd: voortaan telt alleen inschrijfduur

datum: 4 november 2003

Het woonruimteverdelingssysteem moet ingrijpend vernieuwd en vereenvoudigd worden. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. Als het voorstel door de raad wordt aangenomen, geldt vanaf augustus 2004 voor elke woningzoekende één criterium om in aanmerking te komen voor een woning: dat van de inschrijfduur. Hoe langer een woningzoekende staat ingeschreven, hoe meer kans op een woning. Andere criteria komen straks te vervallen, zoals hoogte van inkomen, samenstelling van huishouden, leeftijd en de periode dat in Amersfoort wordt gewoond. Dat maakt de toewijzing eenvoudiger, biedt woningzoekenden meer keuzevrijheid en levert een transparant systeem op.

Het huidige systeem bestaat uit verschillende regels en criteria en past niet meer bij de wensen van woningzoekenden. Wanneer de gemeenteraad met het voorstel van het college instemt, kunnen woningzoekenden vanaf augustus 2004 bijvoorbeeld wel aanspraak maken op een woning, die volgens het huidige systeem te duur of te groot zou zijn. Het is aan de woningzoekenden zelf om te bepalen in wat voor soort woning zij willen leven. Leeftijd van woningzoekenden geldt straks eveneens niet meer als criterium. Vanaf augustus 2004 geldt de inschrijftermijn als criterium. Voor sommige groepen, zoals gehandicapten en ouderen, blijven woningen beschikbaar omdat deze apart worden toegewezen.

Overgangstermijn
Het college stelt een overgangstermijn voor, om de invoering geleidelijk te laten verlopen. Deze termijn gaat in nadat de gemeenteraad de nog op te stellen huisvestingsverordening heeft vastgesteld. Het oude toewijzingssysteem zal per 1 augustus 2004 vervallen. Dat betekent dat woningzoekenden tot augustus 2004 hun 'oude opgebouwde' leeftijd of woonduur (jaren woonachtig in Amersfoort) kunnen 'verzilveren.' Vanaf augustus 2004 vervallen alle criteria en telt alleen nog de termijn dat mensen als woningzoekenden staan ingeschreven.

Met de vernieuwing van het woonruimteverdelingssysteem wil het college tevens voorkomen dat woningen tevergeefs worden aangeboden aan woningzoekenden. Het komt nu vaak voor dat mensen op een woning reageren, maar uiteindelijk beslissen dat ze de woning niet willen huren. Reageren op een woning is zodoende geregeld een manier om de woning te kunnen bekijken. Het college denkt dat met verbeterde informatievoorziening over de woningen, kan worden voorkomen dat woningen tevergeefs worden aangeboden.
De raadscommissie Sociaal Maatschappelijke Ontwikkelingen bespreekt dit voorstel van het college naar verwachting op 1 december.