Gemeente Zwolle

Sintintocht: Interview met Jan Dijk, producer van de uitzending landelijke Sinterklaasintocht

Elk jaar weer zendt de publieke omroep de landelijke Sinterklaasintocht uit. De uitzending is leuk om naar te kijken. Is zij ook leuk om te maken? Wat komt er allemaal bij kijken? Jan Dijk, NPS-producer van de landelijke Sinterklaasintocht, kan ons er meer over vertellen.

Hoe is het allemaal begonnen?
"De eerste intochten van de Sint waren in de begintijd van de televisie, ongeveer eind jaren vijftig, begin jaren zestig. De uitzendingen kwamen uit Amsterdam, met de locale Sinterklaas. Later kwam er een vaste tv-Sint en ging men jaarlijks vanuit een andere locatie uitzenden."

Waarom is Zwolle dit jaar gekozen als intochtstad? "Per jaar kijken we waar de intocht gaat plaatsvinden. Dit jaar wilden we weer eens uitzenden vanuit de Kop van Overijssel, en Zwolle had een aantal jaren geleden een aanvraag naar de NOS gestuurd. De plaats moet wel aan enkele basisvoorwaarden voldoen. De boot moet er kunnen komen en de afstand naar het ? liefst oude ? centrum mag niet te ver zijn."

Heeft u ooit iets heel bijzonders of aparts meegemaakt rondom een intocht? "De waterstand wil ons nog wel eens parten spelen. In Doesburg hadden we erg laag water. Rijkswaterstaat heeft toen met een paar pontons een kade gemaakt, zodat de boot kon afmeren. Vorig jaar stond het water daarentegen zo hoog dat we in Zaltbommel moesten uitwijken naar een hoger gelegen kade.
---

Denkt u dat de intocht in de toekomst in deze vorm blijft bestaan, of merkt u iets van een veranderende 'Sinterklaasbeleving' in de maatschappij? "Of de intocht in de huidige vorm blijft bestaan weet ik niet. Ik neem aan dat er steeds andere mensen komen met nieuwe ideeën. Wat ik wel merk is dat het feest van Sinterklaas de laatste jaren een beetje een hype is geworden. Een aantal jaren dacht de kerstman terrein te winnen, maar sinds een jaar of vijf is de Sint weer erg populair. Bij de intocht merken we dat aan het feit dat steeds meer tv programma's erbij aanwezig willen zijn."

Wat doet u zelf op 5 december; ook Sinterklaas vieren of heeft u er dan een beetje genoeg van?
"Ik vind Sinterklaas een echt kinderfeest, alhoewel veel volwassenen er erg veel plezier aan beleven. Zelf ben ik uit de kleine kinderen. Vaak gaan we uit eten of doen we andere gezellige dingen. Maar dat ik het zelf niet vier, komt niet doordat ik er genoeg van heb. Alleen na 5 december tot april heb ik een zogenaamd 'Sinterklaasloos tijdperk'. Het blijft gek om midden in de zomer op een terras met een paar mensen over Sinterklaas te praten. Je ziet dan wel eens mensen om je heen niet begrijpend naar je kijken."


---