Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het kamerlid Nawijn over mogelijke privatisering van ziekenhuis Emmeloord. (2030401940)


---
Heeft u kennisgenomen van het plan van het platform `Zorggebruikers belangen Noordoostpolder- Urk' om het ziekenhuis in Emmeloord te privatiseren? 1)

Ja.


---
Is het wettelijk mogelijk om een ziekenhuis zoals in Emmeloord te privatiseren? Zo ja, bent u dan van plan om privatisering van ziekenhuizen te stimuleren? Zo neen, wat is uw mening over de haalbaar- heid van het plan van het Platform?

Privatiseren is een begrip dat op verschillende manieren uitgelegd kan worden. De enge definitie van privatiseren `(overheids)taken overlaten of overdoen aan het bedrijfsleven en/of het particulier initiatief' lijkt mij hier niet van toepassing. In Nederland leveren particuliere stichtingen immers de ziekenhuiszorg. De overheid beheert geen ziekenhuizen. Ik heb daarom uw vraag als volgt opgevat: is het mogelijk een ziekenhuis zoals in Emmeloord over te nemen? Ja dat is mogelijk. Een ziekenhuis kan overgenomen worden door een reguliere zorgaanbieder, die een WZV vergunning heeft en WTG-tarieven in rekening brengt, of door een nieuwe commerciële partij. Voor de eerste partij is de overname gebaseerd op de boekwaarde (beleidsregel afschrijvingen WTG). De basis voor afschrijvingen verandert niet bij overname. Als daarentegen een commerciële partij een ziekenhuisvoorziening wil overnemen dan is de marktwaarde het uitgangspunt. Het College sanering ziekenhuisvoorzieningen (CSZ) dient met deze partij over de prijs te onderhandelen. In alle gevallen zal het ziekenhuisbestuur moeten willen verkopen. Het tweede deel van uw vraag interpreteer ik als volgt: bent u van plan om overname van ziekenhui- zen door commerciële partijen te stimuleren? Uitgangspunt hierbij is de passage uit het regeerak- koord over gereguleerde marktwerking. Een eerste uitwerking van dat uitgangspunt heb ik onlangs gegeven in de nota "Acute zorg". Voor electieve zorg volgt die uitwerking in de eerste helft van 2004. Daarbij dient natuurlijk rekening gehouden te worden met stappen die gezet worden in het kader van de stelselwijziging en de invoering van DBC's. Ten slotte kan ik niet inschatten of het plan van het Platform haalbaar is. In het plan wordt namelijk alleen het einddoel beschreven: een zelfstandig ziekenhuis in Emmeloord. Hoe dit te realiseren, zo- wel financieel als met behoud van kwaliteit, wordt niet beschreven. Juist deze twee aspecten ma- ken het de IJsselmeerziekenhuizen moeilijk de volledige zorg in zowel Emmeloord als Lelystad aan te blijven bieden.


---
Heeft u kennisgenomen van de noodkreet van het ziekenhuispersoneel, waarmee wordt aangegeven hoe slecht het momenteel is gesteld met de huidige werksituatie en het zorgverleningsniveau ?

Ja.

1) Op 23 oktober jl. aan de minister aangeboden door het platform.


---- --