Gemeente Eindhoven

Persbericht: 4 november 2003, no. 204

College wil jeugdwerkloosheid aanpakken

In Eindhoven staan momenteel 900 jongeren onder de 23 jaar als werkloos ingeschreven, een toename van ruim 45% gedurende het afgelopen jaar. Het College van Burgemeester en Wethouders noemt deze cijfers verontrustend. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, heeft het college een Plan van aanpak jeugdwerkloosheid gepresenteerd. In het plan ligt de nadruk op het bevorderen van de mogelijkheden voor jongeren om een stage of leerwerkplaats te vinden, ook binnen de gemeente, verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en werk en het aanbieden van werk- en scholingstrajecten aan 150 jongeren.

Doelgroep van het plan van aanpak zijn jongeren tot 23 jaar die geen (volledig) dagonderwijs volgen. Hierbij ligt de nadruk op jongeren zonder startkwalificatie: de ongeschoolden. Voorkomen moet worden dat deze jongeren de langdurig werklozen van de toekomst worden. Het plan van aanpak richt zich daarom op de oplopende werkloosheid in samenhang met de problematiek van jongeren zonder startkwalificatie.

Preventieve aanpak
Mogelijkheden voor werkend leren nemen af omdat minder stage- of leerwerkplekken beschikbaar zijn als gevolg van de huidige economische situatie. Scholen, het ROC en het MKB zetten zich extra in om bedrijven en instellingen te vinden voor deze van plekken. De gemeente onderzoekt of hieraan een impuls is te geven door koppeling met bestaande projecten zoals het banenplein. Daarnaast wil de gemeente als werkgever actiever stage- en leerwerkplekken aanbieden. Ook is het belangrijk dat jongeren niet voortijdig de school verlaten, sinds 1995 landelijk een speerpunt van beleid. Jongeren die voortijdig de school verlaten, moeten in beeld blijven, zeker als zij 16 of 17 jaar oud zijn en zich nog niet inschrijven voor een uitkering. Een sluitende aanpak tussen alle relevante partijen is dus noodzakelijk om geen jongeren uit beeld te laten verdwijnen.

Curatieve aanpak
Jongeren die geen onderwijs meer volgen door voortijdig schoolverlaten of het behalen van een diploma, zijn werkzoekende. Wanneer zij zelf geen werk kunnen vinden dan is bemiddeling naar de reguliere arbeidsmarkt of naar gesubsidieerde arbeid een zinvol instrument. Daarnaast zal een project worden gestart waarbij aan jongeren die een uitkering aanvragen, direct werk wordt aangeboden, gecombineerd met begeleiding gericht op scholing en/of duurzaam werk.

Ketenbenadering
Op lokaal niveau opereren verschillende netwerken waarbinnen jongeren bekend zijn, bijvoorbeeld rondom school en schooluitval en rondom werk en uitkering. Samenwerking tussen deze ketens is van groot belang. Zo kunnen scholen en de afdeling onderwijs van de gemeente Eindhoven in preventieve zin veel betekenen als het gaat om voortijdig schoolverlaten door jongeren. De dienst Werk, Zorg en Inkomen en het CWI daarentegen kunnen de handen ineenslaan bij het op maat aanbieden van trajecten gericht op werk.
Beide ketens moeten samenwerken om een sluitende aanpak aan jongeren te bieden en waar mogelijk elkaar aan te vullen.

© 2003 Gemeente Eindhoven