Gemeente Heeze-Leende


Stand van zaken legionellabesmetting

De gemeente laat minimaal twee keer per jaar preventief alle douchegelegenheden van sportaccommodaties onderzoeken op de aanwezigheid van de legionellabacterie.

De gemeente heeft de afgelopen maand actie moeten ondernemen in verband met een legionellabesmetting in Sportcentrum De Pompenmaker en gymzaal De Engelse Tuin.

De gemeente heeft op 17 oktober besloten de douchegelegenheden van beide accommodaties deels te sluiten en gesloten te houden totdat de GGD en de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM besluiten dat de gelegenheden weer open kunnen.

Vorige week zijn in sportcentrum De Pompenmaker aanpassingen gedaan aan het leidingennetwerk om de kans op legionellabesmetting verder te minimaliseren en worden de leidingen met behulp van geplaatste spoelmachines regelmatig automatisch gespoeld. Er zijn wederom proefmonsters genomen. De gemeente heeft besloten de douchegelegenheden pas weer volledig open te stellen als de uitslag van deze monsters bekend is. De werkzaamheden in gymzaal De Engelse Tuin zullen deze week worden afgerond, waarna ook hier monsters genomen zullen worden. De uitslag is binnen circa tien dagen bekend. De uitslag van het proefmonster genomen in sportcentrum De Pompenmaker laat wat langer op zich wachten, aangezien met één van de monsters bij het onderzoek in het laboratorium iets mis is gegaan, waardoor niet met zekerheid kan worden gezegd of de legionellabacterie is verdwenen. Er is direct een nieuw monster genomen.

De gemeente wacht de uitslag van de monsters af en houdt de douches van beide gelegenheden (deels) gesloten totdat gebleken is dat het veilig is om de douchegelegenheden weer open te stellen.