Gemeente Smallingerland

Herstructurering Noord Oost verloopt volgens plan 5 november 2003

De plannen voor stedelijke vernieuwing in de Drachtster wijk Noord Oost liggen behoorlijk op schema. Tussen de presentatie van het wijkontwikkelingsplan eind 2001 en heden lijkt het alsof er niet veel is gebeurd, maar niets is minder waar.

Zoals bekend zijn er voor de aanpak van de wijk verschillende eindverantwoordelijken: als het gaat om sloop, renovatie en nieuwbouw van huizen zijn dat de woningcorporaties en als het gaat om de herinrichting van de openbare ruimte is dat de gemeente.

Corporaties en gemeente hebben in de afgelopen periode nauw samengewerkt om de nog abstracte stedenbouwkundige visie van eind 2001 te vertalen naar concrete plannen voor de vele deelgebieden in de wijk. Daaraan is intensief overleg met bewoners vooraf gegaan. Gevolg is dat de stedelijke vernieuwing nu ook echt zichtbaar wordt in met name het noordelijk deel van de wijk:

Zo gaat WoonBedrijf (voorheen Woonbedrijf Talma Drachten) medio november van start gegaan met de renovatie van 25 woningen in het gebied met de straten Klokhuislaan, Kaarsehof, Wijnakkers, Veertien Roeden, De Vier Tijden en Noorderhof. Een ander deel (38 sloop, 46 nieuwbouw deels koop en deels huur) wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Dat werk begint in het voorjaar van 2004. Voor de renovatie is vanaf eind november of begin december een modelwoning beschikbaar.

Aan de Klokhuislaan start woningbouwvereniging Smallingerland ook zo snel mogelijk met de vervanging van de 14 bejaardenwoningen. Er komen 12 woningen terug. Dezelfde bewoners kunnen terug naar comfortabele nieuwe huizen.

Voor het rugbyterrein zijn woningbouwvereniging Smallingerland en de gemeente gestart met het maken van plannen voor woningbouw. Het streven is om daar zo snel mogelijk te gaan bouwen, naar verwachting in de zomer van volgend jaar. De rugbyclub moet dan eerst verhuisd zijn naar een nieuw terrein ten westen van de wijk. De verhuizing is gepland voor de start van het volgende seizoen.

De openbare ruimte aan de Klokhuislaan wordt ook aangepast. Het profiel van de straat wordt veranderd zodat het goed gaat passen in de lanenstructuur zoals die voor de hele wijk is bedacht. Het profiel van de straat wordt breder, parkeren wordt gerealiseerd op aparte vakken langs de straat en er komt nieuwe beplanting aan één zijde om het karakter van een laan te benadrukken.

Ook over andere deelgebieden zijn inmiddels gesprekken gaande over de concrete invulling. Het is nog wat te vroeg daar nu al definitieve uitkomsten over te melden. Want ook voor de andere gebieden geldt dat er veel en intensief overleg met bewoners is en in de toekomst nog zal zijn.

De groene ruimte wordt vooral bepaald door het nieuw aan te leggen parkensnoer dwars door de wijk. Daarvoor zijn de eerste uitgewerkte ontwerpen bijna klaar. Uiteraard wordt ook hierover de buurt binnenkort geraadpleegd.

Een andere ontwikkeling voor de wijk is onlangs gestart: de nieuwbouw van OSG Singelland midden in de wijk, tussen de Torenstraat, Van Haersmasingel, Geelgorsstraat en Lijsterstraat in. Bouwverkeer maakt gebruik van de Van Haersmasingel. Om dat zware verkeer voldoende ruimte te bieden is er een tijdelijk parkeerverbod ingesteld aan de kant met de even nummers van de Van Haersmasingel tot aan de Torenstraat.

Voor de uitvoering van de hele herstructurering in Noord Oost staat een periode van 10 jaar.