Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-252

Den Haag, 5 november 2003

Landelijke 'overall-toets' voor HBO-studenten accountancy

Vrijdag 31 oktober jl. heeft oud-president van de Algemene Rekenkamer de heer F.G. Kordes op het ministerie van Financiën het rapport van de Werkgroep voor de inhoudelijke definitie van de zogenaamde "overall toets" (OAT) gepresenteerd. Doel van de werkgroep was overeenstemming te bereiken over de vormgeving van het examen aan het eind van de HBO Bachelor Accountancy-opleiding, zodat het competentiegerichte onderwijs vanuit het HBO en de opleidingseisen in de accountancy-wetgeving beter bij elkaar aansluiten. De werkgroep is erin geslaagd om tot een unaniem advies te komen op grond waarvan de deelnemende organisaties nu samen kunnen werken aan de concrete vormgeving van het examen.

In de werkgroep waren vertegenwoordigd het HBO AC-scholenoverleg, het Examenbureau AA en het Examenbureau RA. Betrokken organisaties waren tevens opdrachtgever van de werkgroep.

De werkgroep stelt vast dat de noodzakelijke theoretische kenniselementen voor accountancy binnen het HBO-competentiegerichte accountancy-onderwijs aanwezig zijn. De werkgroep beveelt aan dat er een landelijke Overall toets komt voor HBO-studenten ter afsluiting van het theoretische gedeelte van de accountancy-opleiding. Halverwege 2004 zal het eerste examen voor een beperkt aantal accountancy-studenten georganiseerd worden met vanaf januari 2005 de eerste landelijke OAT in volle omvang.