Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Veel vluchtelingen in regionale kampen overleven dankzij familie in het Westen


Promotie Sociale geografie


donderdag 6 november 12.00 uur

Vluchtelingenkampen worden vaak afgeschilderd als geïsoleerde gebieden. Cindy Horst ontdekte echter dat Somaliërs in het vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia veel contact hebben met familieleden over de hele wereld. Ongeveer vijftien procent van de vluchtelingen krijgt regelmatig geld toegestuurd, wat een nog groter percentage vluchtelingen in staat stelt te overleven. Als gevolg van deze geldstromen en het daarmee samenhangende beeld van het leven in met name de VS en Europa, dromen veel vluchtelingen ervan om naar het Westen te emigreren. Dit proefschrift beschrijft en verklaart deze droom en is daarmee de eerste empirische langetermijnstudie die de situatie van vluchtelingen in de kampen verbindt aan de situatie van vluchtelingen in het Westen. Daarmee biedt de analyse een alternatief voor de gebruikelijke onderzoeken naar vluchtelingen in verschillende situaties (ontheemd, terugkerend, verblijvend in de regio of in andere landen) waarbij de verbanden tussen deze groepen niet zijn bestudeerd.

Mw. C.M.A. Horst: Transnational nomads. How Somalis cope with refugee life in the Dadaab camps of Kenya. Promotoren zijn mw. prof. dr. J.T. Schrijvers en prof. dr. A.J. Dietz.

UvA, Singel 411, Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 566 2929.