Ingezonden persbericht


Uitnodiging voor de pers

Maandag 3 november 2003

Nederland kan en moet meer geven en minder nemen:

Actie met kamerleden voor schuldkwijtschelding arme landen

Het kabinet Balkenende II is het evenwicht kwijt tussen armoedebestrijding en schuld-kwijtschelding. Jubilee Nederland stelt dit vast in aanloop naar het politieke debat over het Nederlandse schuldenbeleid van de afgelopen jaren ten aanzien van arme landen. Zesentwintig van de armste landen losten dit jaar 2,3 miljard dollar af aan de rijke instellingen en landen zoals Nederland. Zij kunnen dit geld beter uitgeven aan zorg, onderwijs en schoon drinkwater, vindt Jubilee Nederland.

Rijke landen moeten meer schulden van meer arme landen kwijtschelden, zodat armoedebestrijding daar een kans krijgt. Ook Nederland kan en moet meer doen, bijvoorbeeld door kwijtschelding niet ten laste te laten komen van het Ontwikkelingsbudget.

"Elke seconde betalen de armste landen meer dan 1000 euro schuldenaflossing aan de rijke landen. Nederland ontvangt van de allerarmste landen 97,5 miljoen euro: dat is geld dat in de eerste plaats naar investeringen in zorg, onderwijs of drinkwater zou moeten gaan," stelt directeur Nina Tellegen van Wemos. "Zulke landen zouden helemaal niet aan Nederland moeten betalen."

Jubilee wil ook dat nog meer arme landen in aanmerking komen voor schuldverlichting. Maar Nederland laat zelfs kwijtschelding van exportkredieten op het budget van Ontwikkelingssamenwerking drukken, terwijl de risico's van Nederlandse export door verzekeringen moeten worden gedekt.

De Tweede Kamer debatteert a.s. donderdag 6 november over de bevindingen van de Inspectiedienst Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB) ten aanzien van het weinig effectieve Nederlandse schuldenbeleid.

Samen met kamerleden van CDA, PvdA, GroenLinks en SP zet Jubilee Nederland tevoren het debat op scherp met een actie op het Plein. Ababu Namwambah van schuldencampagne Cancel The Debt for the Child legt uit hoe schulden de kansen voor kinderen in Kenia in de weg staan.

De kamerleden kunnen daarna de schuldenlasten uit de weegschaal nemen en zo de doorslag geven voor zorg, onderwijs en schoon water in de armste landen.

Jubilee Nederland is een coalitie van 41 ontwikkelingsorganisaties waaronder Novib, Cordaid, Wemos, BothEnds en Oikos, die het publiek en de politiek duidelijk willen maken hoe nodig schuldkwijtschelding is. Hun campagne heet 'U heeft nog geld van hen tegoed, maar het is niet hun schuld'.

Zonder verregaande schuldkwijtschelding worden de internationale Millennium-doelen voor armoedebestrijding nooit bereikt, hebben ook de Verenigde Naties onlangs benadrukt in het Human Development Report. Volgens die doelen is in 2015 de armoede gehalveerd, de kinder- en moedersterfte teruggebracht en kunnen alle kinderen naar school.