Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 6 november 2003

PERSBERICHT

LPFer NAWIJN DOET NOODOPROEP TOT BEHOUD ZIEKENHUIS EMMELOORD

De Lijst Pim Fortuyn maakt zich vandaag in het overleg met de minister wederom sterk voor behoud van een volwaardig ziekenhuis Emmeloord door middel van privatisering/verzelfstandiging. Hilbrand Nawijn, LPF-woordvoerder gezondheidszorg, maakt zich sterk voor het behoud van de basisspecialismen in dit hospitaal. Hij wil van minister Hoogervorst zo snel mogelijk opheldering over het voorstel voor een privaat initiatief ter verzelfstandiging van het ziekenhuis te Emmeloord.

Dit voorstel sluit aan op een stroom van noodkreten van de plaatselijke bevolking en medici. Alle betrokkenen strijden al jaren voor de handhaving van een volwaardig ziekenhuis in Emmeloord. Sinds de Tweede Kamer moties heeft aanvaard over het behoud van dit ziekenhuis, is de situatie alleen maar verslechterd. Goede specialisten zijn vertrokken, worden ontslagen of krijgen geen contractverlenging terwijl stakeholders die kritiek uiten op het beleid van de Raad van Bestuur worden uitgerangeerd, aldus Nawijn.

In het ziekenhuis is thans geen klinische kindergeneeskunde beschikbaar, de interne geneeskunde en de chirurgie staan op instorten en de acute noodopvang is slechts open tijdens kantoortijden.

Het initiatief wordt aangeboden omdat de ziekenhuisvoorziening in de Noordoostpolder/Urk afglijdt naar een onaanvaardbaar niveau en dit moet stoppen. Dit voorstel biedt tevens aan de politiek een mogelijkheid om vergroting van de gewenste zelfsturing en marktwerking in de sector te beproeven.

Financieel verslechtert de situatie niet alleen voor het ziekenhuis Emmeloord, maar ook voor Lelystad. Het kan niet lang meer duren of het einde wordt ingeluid voor beide IJsselmeerziekenhuizen. Deze situatie zal alleen maar verliezers kennen en de minister moet dit tij keren.