Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 6 november 2003

PERSBERICHT

LPF roept minister Hoogervorst op tot regie ziekenhuisbeleid

Op het functioneren van de ziekenhuizen heeft de minister van VWS volgens de LPF te weinig invloed. Mismanagement blijft ongecorrigeerd, verzekeraars voeren een ongrijpbaar beleid en de Raden van Bestuur en bestuurders beïnvloeden het beleid.
LPF-woordvoerder Hilbrand Nawijn vraagt de minister van VWS om visie en keuzes om de bereikbare ziekenhuiszorg te waarborgen. Veel kleine ziekenhuizen zijn eerder de nek omgedraaid.

De LPF vraagt de minister dringend om zelf de regie in de hand te nemen en zichzelf instrumenten te verschaffen om dit mogelijk te maken. De Minister verschuilt zich achter het gebrek aan mogelijkheden, terwijl hij wel politiek verantwoordelijk is. Nawijn: De minister straalt mismoedigheid uit en dat kan niet. Hij moet keuzes maken, teneinde een bereikbare ziekenhuiszorg in Nederland te waarborgen. Uiteraard moeten daarbij ook de kosten worden bewaakt. Maar deze kunnen alleen worden bewaakt indien er een duidelijke visie is en er duidelijke keuzen worden gemaakt. De gezondheidszorg is een publieke zorg, die alle burgers aangaat en waarvoor alle burgers betalen.

In het huidige systeem is er geen eenduidige regie. Ondemocratisch gevormde Raden van Toezicht/Raden van Bestuur maken de dienst uit, terwijl zorgverzekeraars alleen maar uit zijn op grootschaligheid. Dat dit kostenbesparend zou zijn kan overigens wel eens totale misrekening zijn.

LPF-woordvoerder Nawijn: Het kan toch niet zo zijn dat de Raden van Toezicht/Raden van Bestuur van ziekenhuizen alleen de dienst uitmaken over de wijze waarop de ziekenhuiszorg in ons land wordt georganiseerd. Bovendien gaat het hier om publieke middelen. Dat betekent dat ook bestuurders (stakeholders) invloed moeten hebben op het beleid in ziekenhuizen. Er gaat teveel publieksgeld om in de curatieve zorg. Des te meer reden voor het afleggen van verantwoordelijkheid door verantwoordelijke politici.

De kleine ziekenhuizen dienen een basiszorgpakket te bieden. Dat betekent opvang voor acute zorg gedurende 24 uur en 7 dagen. Daarnaast dienen de volgende poortspecialismen in dit pakket te worden opgenomen: chirurgie, verloskunde/gynaecologie, kindergeneeskunde, interne geneeskunde en cardiologie. Tevens moeten specialisten 24-uur oproepbaar zijn, vindt de LPF.