NOC*NSF


Nederlander kent Paralympisch Team

ARNHEM - De gemiddelde Nederlander is redelijk tot goed bekend met begrippen als Paralympische Spelen en Paralympisch Team, maar kan amper Nederlandse deelnemers noemen. Esther Vergeer, afgelopen weekend in Amersfoort nog gekroond tot wereldkampioene rolstoeltennis, en tandemwielrenner Jan Mulder zijn de bekendste gehandicapte atleten die spontaan worden genoemd.

Dat blijkt uit marktonderzoek onder 545 Nederlanders dat sportkoepel NOC*NSF heeft laten uitvoeren door het Rotterdamse onderzoeksbureau Blauw. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat in Nederland onderzoek is uitgevoerd naar de bekendheid van het Nederlands Paralympisch Team en gehandicapte atleten die daar deel van uitmaken. Volgend jaar oktober, na de Paralympische Spelen van Athene, vindt een vervolgonderzoek plaats.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 83% van de ondervraagden een goed tot redelijk goed beeld heeft van de betekenis van het Nederlands Paralympisch Team (= een afvaardiging van Nederlandse sporters met een handicap die aan de Paralympische Spelen deelnemen).

Esther Vergeer

Slechts drie procent van de Nederlanders kan spontaan de naam van een Paralympische atleet noemen. Rolstoeltennister Esther Vergeer, tandemwielrenner Jan Mulder en de inmiddels met topsport gestopte langlaufster/biatlete Marjorie van de Bunt zijn de bekendste gehandicapte sporters in Nederland.

De Nederlandse bevolking associeert de prestaties van de atleten die deel uitmaken van het Paralympisch Team in zeer sterke mate met topsport. Gehandicapte topatleten worden in het algemeen gezien als zeer inspirerende, trotse en zelfverzekerde doorzetters.

Samenwerking

De uitzending en voorbereiding van het Nederlands Paralympisch Team gebeurt sinds drie jaar in eendrachtige samenwerking tussen NOC*NSF en NebasNsg, de Nederlandse sportorganisatie voor mensen met een beperking. De Paralympische Spelen in Athene vinden plaats van 17 - 28 september 2004. Na de Olympische Spelen is het het grootste sportevenement ter wereld.

Nederland stuurt volgend jaar naar verwachting ongeveer 100 sporters met een handicap naar Athene. Esther Vergeer en Jan Mulder zijn net als in Sydney favorieten voor gouden medailles. Onder de nieuwe aankomende sterren, die op dit moment nog niet bekend zijn bij het grote publiek, zijn rolstoelatleet Kenny van Weeghel en de jonge atlete Marije Smits, die op haar 16e jaar al een wereldrecord verspringen voor mensen met 1 been vestigde.

(6 november 2003)