Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


logoocw

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 4 november 2003 SFB/2003/52804

Onderwerp
Studiefinanciering in het hoger onderwijs

Donderdag 30 oktober heb ik u het rapport van de Commissie Uitgangspunten Nieuw Studiefinancieringsstelsel "Leren investeren; investeren in leren" aangeboden. Met deze brief wil ik u informeren over mijn eerste, voorlopige reactie die ik bij de aanbieding van het rapport op de persconferentie heb gegeven.

Ik ben erg verheugd met zowel de inhoud van het rapport als de unanimiteit die bereikt is binnen de Commissie Uitgangspunten Nieuw Studiefinancieringsstelsel. Dit mede in het licht van de unieke samenstelling van de commissie. Ik heb bewust gekozen voor een commissie waarin naast studentenorganisaties ook alle politieke jongerenorganisaties, experts en ambtenaren zijn vertegenwoordigd. Dit past bij mijn streven een groter draagvlak in de samenleving te creëren. Door deze unieke samenstelling was het niet altijd gemakkelijk en ik heb dan ook grote waardering voor het doorzettingsvermogen van de leden en het bereikte resultaat.

In het rapport wordt aangegeven dat een hogeronderwijsbelasting, een sociaal leenstelsel waarbij het risico van het niet kunnen terugbetalen volledig bij de studenten wordt neergelegd en het nalaten een stelsel van studiefinanciering tot stand te brengen geen realistische opties zijn. Ik ben gecharmeerd van de mogelijkheden die de commissie schetst met betrekking tot een sociaal leenstelsel en een combinatiestelsel. Tijdens de persconferentie heb ik opgemerkt dat een stelsel van studiefinanciering dat een gift en een lening combineert het meest voor de hand ligt onder voorbehoud van een prestatieprikkel. Ik ga dan ook onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om studenten, die dat wensen, in staat te stellen meer en flexibeler te lenen. Een flexibele lening biedt een student meer keuzevrijheid, waardoor hij bijvoorbeeld minder kan werken, of een jaar naar het buitenland kan, etcetera.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl



blad 2/2

Ik wil de komende periode benutten om de uitkomsten van het rapport in brede kring met de gebruikelijke gesprekspartners en via de collegezalen met de studenten zelf te bespreken. Ik streef ernaar voor de begrotingsbehandeling van 2005 met een uitgebreide reactie te komen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

(drs. Annette D.S.M. Nijs, MBA)