VVD



6 nov 2003 - VVD wil dat falend zorgmanagement verantwoording aflegt

Directie en Raad van Toezicht leggen volgens VVD-woordvoerder Schippers op dit moment onvoldoende verantwoording af, met alle gevolgen van dien. De VVD wil hier een einde aan maken. Dat is in de zorg niet het geval en daar moet verandering in komen.

"Als directies van bedrijven er een zooitje van maken en slechte producten leveren, lopen klanten weg naar de concurrent. Als slecht management resulteert in dito bedrijfsresultaten kunnen de aandeelhouders van dat bedrijf het bestuur ter verantwoording roepen", stelt Schippers. Ziekenhuizen, noch andere zorginstellingen werken op een concurrerende markt, en hebben dus ook geen aandeelhouders. Dit heeft als gevolg dat het management in deze instellingen vrijelijk haar gang kan gaan zonder dat zij daar verantwoording over af hoeft te leggen.

VVD-woordvoerder Schippers vindt het van groot belang dat ook van deze besturen verantwoording kan worden gevraagd. In 1999 heeft de commissie Health Care Governance onder leiding van prof. Meurs de Minister geadviseerd om een Kamer voor de Zorg bij het Gerechtshof Amsterdam in te stellen. Belanghebbenden, zoals de cliëntenraad, regionaal patiënten- consumenten platform, de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de zorgverzekeraar kunnen de Zorgkamer verzoeken vermeend wanbeleid te onderzoeken. Als de Zorgkamer wanbeleid constateert, moet deze in de ogen van de VVD de bevoegdheid hebben om in te grijpen. Zo'n soort regeling bestaat al in het Burgerlijk Wetboek voor andere rechtspersonen dan de Stichting.

De VVD-fractie vraagt, bij monde van woordvoerder Edith Schippers, de Minister van VWS te onderzoeken of aanpassing van het structuurregime op korte termijn is in te voeren voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De situatie nu is onwenselijk. Evident miskleunende besturen kunnen jaren ongehinderd blijven zitten en de patiënt is uiteindelijk de dupe. Dit moet afgelopen zijn, aldus Edith Schippers.

Edith Schippers: e.schippers@tweedekamer.nl

Hier onder kunt u de inbreng van Edith Schippers bij het AO ziekenhuiszorg en ambulancezorg van 6 november downloaden