Socialistische Partij

Autoleasers in actie tegen eigen belastingvoordeel

06-11-2003 * Een twintigtal lease-autorijders is een actie begonnen tegen de plannen van het kabinet om de mensen met een lease-auto minder belasting te laten betalen. Zij vinden het onbegrijpelijk dat de leasers die veel rijden een fiscaal voordeel krijgen, terwijl bijna iedereen moet inleveren. Op www.solidarilease.sp.nl vertellen ze hun verhaal en noemen hun alternatieven. Andere solidaire leasers kunnen er een ondersteuningsverklaring tekenen. De actie `Solidarilease' is een initiatief van de SP.

De koopkracht van bijna alle huishoudens neemt volgend jaar af, stelt het Centraal Plan Bureau. De verlaging van de fiscale bijtelling van maximaal 25 procent naar één bijtellingspercentage van 20% betekent echter een inkomensvooruitgang, juist voor de naar schatting 215.000 veelrijdende gebruikers van een lease-auto. Sommige leasers becijferen op de website dat zij er honderden euro's per jaar op vooruit gaan. Dit vinden zij niet uit te leggen tegenover hen die er op achteruit gaan. De belastingverlaging wordt mede gefinancierd met een beperking van de kilometervergoeding van 28 naar 17 eurocent. Veel mensen met een laag inkomen zijn hier de dupe van, terwijl juist in de groep leaserijders veel (maar niet exclusief) mensen zitten die het financieel wat ruimer hebben.

Voor de behandeling van het Belastingplan heeft de SP een amendement ingediend om de maatregelen voor de lease-auto aan te passen. Daarin wordt voorgesteld om de fiscale bijtelling te verhogen naar 25% van de cataloguswaarde. Als gebruikers van een lease-auto met een kilometerregistratie kunnen en willen aantonen dat minder dan 8000 privé-kilometers zijn gereden, wordt de bijtelling verlaagd naar 20 procent. Er hoeft niets te worden bijgeteld als kan worden aangetoond dat met de lease-auto minder dan 500 privé-kilometers worden gereden.

zie ook www.solidarilease.sp.nl