FNV BONDGENOTEN

Stakingsdreiging bij RSC in Rotterdam

Vanaf maandag dreigt er een staking bij RSC (rail service centre) in de Rotterdamse Waalhaven en op de Maasvlakte. De leden van FNV Bondgenoten bij RSC hebben onlangs het eindbod voor de bedrijfs-CAO afgewezen. Het ultimatum, dat na het afwijzen van het eindbod, aan de directie van RSC is verzonden loopt aanstaande maandag af. Op dit moment wordt een staking voorbereidt.

Het conflict bij RSC draait om de CAO. Sinds juni probeert FNV Bondgenoten om een CAO af te sluiten. Overleg met RSC lijkt nauwelijks mogelijk. Tijdens de tweede bijeenkomst lag er binnen tien minuten een eindbod.
Uit mededelingen van de werkgever is FNV Bondgenoten gebleken dat er sprake was van een forse groei en goede resultaten. Dat was ook de reden dat FNV Bondgenoten in haar voorstellen voor de CAO, de extra ruimt die het centraal akkoord 2002/2003 bood, in geval bedrijven goed presteerden, te benutten. Bovenop de 2,5 procent structurele loonsverhoging bood het akkoord de mogelijkheid afspraken te maken over onder andere pensioen, ouderenbeleid en eenmalige uitkeringen. RSC vindt dat alle voorstellen van de bond uit de 2,5 procent loonruimte gefinancierd moeten worden.

RSC zet containers over van vrachtwagens en schepen op treinen en andersom. Bijna alle vracht die in Rotterdam binnenkomt en over spoor verder wordt vervoerd, wordt verladen door RSC. Als er gestaakt gaat worden, wat vanaf maandag mogelijk is, zal waarschijnlijk 80 procent van het railvervoer vanuit de Rotterdamse haven plat liggen.

Meer informatie:
Cees Bos, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-20409534 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478


06 nov 03 15:54