Gemeente Laren


Na raadsprogramma nu de beurt aan college

Presentatie collegeprogramma 2004-2006
Het collegeprogramma voor de resterende zittingsperiode (2004-2006) is onlangs verschenen. Eerst was het de beurt aan de gemeenteraad om een visie op de toekomst van Laren te ontwikkelen. Het raadsprogramma verscheen in het voorjaar. Het college van B&W is daarna snel aan de slag gegaan om het collegeprogramma te schrijven. In dit programma staan alle activiteiten vermeld die de gemeente Laren tot 2006 (als de huidige raadsperiode eindigt) zal gaan uitvoeren. Hieronder kunt u lezen wat de voornemens van het college zijn.
De gemeenteraad zal in de vergadering van november 2003 het collegeprogramma behandelen. Dan wordt duidelijk of de raad zich hierin kan vinden.

Het college geeft steeds antwoord op drie vragen:
1. Wat willen wij?

2. Wat is het beoogde effect?

3. Wat gaan we ervoor doen?
Het college stelt daarbij: 'Wij hebben de behoefte scherp te formuleren wat ons voor ogen staat'. De bevolking heeft er recht op te weten wat ze van dit college kan verwachten. Daarom willen wij via dit collegeprogramma aangeven op welke wijze wij de resterende jaren tot 2006 inhoud willen geven aan ons bestuur...Wij zijn ervan overtuigd dat niet alles tegelijk kan en wensen ons daarom te richten op een aantal prioriteiten...Het gaat dan steeds meer om uitvoering (van bestaand beleid) dan om nieuwe beleidsontwikkeling. Het accent zal in de eerste plaats uitgaan naar reguliere taken...We moeten mede gelet op de ambtelijke capaciteit bestaande dossiers afronden alvorens aan nieuwe te beginnen.`

Resultaten
Het college gaat er strak op toezien dat er meer resultaatgericht gewerkt wordt, dat er zo weinig mogelijk gebruik gemaakt wordt van dure adviseurs en dat er een meer dienstverlenende houding wordt aangenomen. Om dit te bereiken zal de komende jaren verder gewerkt moeten worden aan organisatieontwikkeling: het inzetten van de juiste mensen op de juiste plaats, het werken aan cultuurverandering tot een vraaggestuurde organisatie, hetgeen zoveel wil zeggen dat de gemeente niet zoals vroeger primair gericht is op de eigen producten, maar zoveel mogelijk uitgaat van wat de klanten, de burgers en bedrijven in de gemeente, willen.

Open en toegankelijk
Het college wil opereren in open overleg met de omgeving: transparant optreden en toegankelijk zijn voor de burgerij en de politiek. ´Wij willen open staan voor kritiek en aangesproken worden op ons beleid.` Verder wil het college verantwoording afleggen, zowel tegenover de politiek als tegenover de burgerij. Het burgerjaarverslag is één van de nieuwe middelen waarmee dit doel bereikt moet worden.

Laren kunstenaarsdorp
Er wordt één uitzondering gemaakt op het voornemen om heel beperkt nieuw beleid te ontwikkelen: het fundament van de aantrekkingskracht van Laren moet verstevigd worden door aansluiting te zoeken bij de oorsprong van Laren als bekend dorp: de kunst.

Belangrijke thema's

· goede uitvoering van de reguliere taken

· uitvoering van bestaand of reeds in gang gezet beleid
· organisatieontwikkeling

· nieuwe beleidsontwikkeling alleen als de rijksoverheid nieuwe taken opdraagt

· ontwikkeling van Laren als kunstenaarsdorp

Voorlichtingsbijeenkomst woningbouwplan Postiljon op maandag 17 november a.s.
Op maandag 17 november 2003 wordt er door de gemeente Laren een informatieavond georganiseerd over het woningbouwplan Postiljon. Als vervolg op de bijeenkomsten van maart 2003 zal in deze tweede bijeenkomst het inrichtingsplan centraal staan. Er is in deze fase van de planontwikkeling nog geen specifieke informatie beschikbaar over de woningen zelf. Hierover zal de gemeente u in de loop van volgend jaar informeren.
U bent vanaf 19:45 van harte welkom in het verenigingsgebouw "De Blokhut", Smeekweg 76 te Laren.
Voor de pauze wordt u verteld wat de stand van zaken is. Dit zal onder meer gebeuren aan de hand van een presentatie, foto's en tekeningen. Na de pauze kan daarover van gedachten worden gewisseld. Tot slot wordt verteld hoe het planproces verder zal verlopen. Informatie: F.H. Sanders, tel. 53 99 655

Inspraak preadvies Radio 2004
De regionale programmaraad, die namens de inwoners van de regio de kabelexploitant adviseert, heeft een pre-advies uitgebracht over de radiozenders die in 2004 op de kabel doorgegeven moeten worden. Tot en met 12 december a.s. is er gelegenheid om op dit pre-advies te reageren.

Verplicht pakket
Radio 1
Radio 2
Radio 3
Radio 4
Radio 747 AM
VRT 1
VRT 2
Lokale omroep (voor Laren: radio 6fm)
Radio Noord-Holland/Radio M

Basispakket
Sky Radio
Classic FM
Radio Noordzee
Yorin FM
Business News Radio
BBC World Service
Radio Nederland Wereldomroep
Radio 538
Concertzender
Radio 10FM
Radio 192
Arrow Classic Rock
BBC 3
WDR 3
Radio Veronica

Aanvullend pakket
ID&T
VRT Klara
BBC 2
Radio France International
Radio 227
RTL FM
City Fm
Tweede Kamerlijn

U kunt uw reactie tot 12 december 2003 per brief of per e-mail sturen naar:
Programmaraad
Postbus 47
1260 AA Blaricum
e-mail: info@programmaraad-gooi.nl
website: www.programmaraad-gooi.nl

Reacties op Burgerjaarverslag 2002
In de maand september verscheen het burgerjaarverslag 2002. In dit document doet de burgemeester verslag van de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Het was de eerste keer dat een dergelijk verslag verscheen. Wij hebben er voor gekozen het burgerjaarverslag niet op alle huisadressen te verspreiden, maar het verslag werd wel op internet geplaatst en op verschillende plaatsen ter inzage gelegd. Belangstellenden konden ook een exemplaar afhalen in het gemeentehuis.
Het was de bedoeling dat zoveel mogelijk inwoners zouden reageren op het burgerjaarverslag. Daarvoor werd de discussiepagina op de gemeentelijke website www.laren.nl opengesteld, er waren reactieformulieren (zowel op papier als digitaal), en op donderdag 25 september zat Elbert Roest twee maal een uur achter de telefoon, om de reacties via een telefonisch spreekuur te vernemen. Er werd beperkt gereageerd. Zowel op internet als via de reactieformulieren bleven de meningen van Larense inwoners beperkt tot enkele tientallen. Het telefonisch spreekuur van de burgemeester trok meer belangstelling. Burgemeester Roest was enthousiast over de gesprekken die hij voerde. De betrokken Larense burgers die belden, schreven of e-mailden hebben met hun mening bijgedragen aan de noodzakelijke kwaliteitsverbetering van het gemeentelijk bedrijf.

Nieuwe brochures ministerie van Justitie
Het ministerie van Justitie heeft een aantal nieuwe brochures uitgegeven. Zij zijn gewijd aan de volgende onderwerpen:


· Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen Wie zijn relatie met zijn of haar partner formeel wil regelen, heeft daarvoor sinds april 2001 drie mogelijkheden. De belangrijkste informatie over verschillen en overeenkomsten tussen de drie vormen en de rechten en plichten die eraan vastzitten.


· De keuze van de achternaam
Voor het krijgen en gebruiken van de voor- en achternaam bestaan wettelijke regels. Ouders kunnen samen de achternaam van hun kinderen kiezen. Na de vrouw mag nu ook de man de achternaam van de echtgenote gebruiken in het dagelijks leven.


· Gezag, omgang en informatie
In Nederland staan alle minderjarigen (onder de18 jaar) volgens de wet onder gezag van ouders of van voogden. Ook gescheiden ouders kunnen samen het gezag hebben over hun minderjarige kinderen die uit hun huwelijk geboren werden. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap.

De brochure is te krijgen bij de afd. Burgerzaken van de gemeente.