CDA

CDA
06-11-03
Europees Parlement pleit voor afschaffing registratiebelasting op auto's

De Europese Commissie moet zo snel mogelijk de registratiebelasting op auto's afschaffen.
Dit heeft het Europees Parlement vandaag besloten in reactie op een mededeling van de Europese Commissie over belasting van personenauto s in de EU. Het bestaan van verschillende niveaus van registratiebelasting vormt binnen de interne markt een obstakel voor het vrij verkeer van goederen en personen. De EU-burger betaalt nu teveel voor zijn auto en het is heel moeilijk om bij een verhuizing de auto mee te nemen naar een ander EU land.

CDA-Europarlementariƫr Bert Doorn (woordvoerder interne markt) is tevreden met deze uitspraak. 'De verschillen in belasting van personenauto s leiden in de EU tot grote verschillen in autoprijzen, fragmentatie van de markt voor personenauto s, dubbele belasting en een hoop administratieve rompslomp. De EU-burger betaalt teveel voor zijn auto en wordt gehinderd bij verhuizing zijn auto mee te nemen naar een andere lidstaat. Regelmatig moeten burgers die binnen de EU verhuizen nogmaals een registratiebelasting betalen voor hun auto in de lidstaat waar zij komen te wonen, terwijl de reeds betaalde registratiebelasting in het land dat wordt verlaten moeilijk of niet terug te vorderen is.'

In Nederland bedraagt de registratiebelasting, ook wel belasting personenauto s en motorrijwielen (BPM) genoemd, 23,8% van de verkoopprijs. Daarmee zit Nederland in een van de hoogste belastingregionen van de EU.

Meer informatie:

Bert Doorn, lid Europees Parlement. Tel. +31 6 50254934