Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - 900.000 voor brandveiligheid cultuurgebouwen

05/11/2003 - Het college van B&W heeft besloten om dit jaar ca. 900.000 te verstrekken aan diverse culturele instanties voor het verbeteren van de brandveiligheid van hun panden. De gemeente verdeelt ca. 500.000 over acht instanties, waaronder De Kleine Komedie, De Balie en Filmtheater Rialto. Daarnaast heeft de gemeente dit jaar al 360.000 toegekend aan Stichting De Melkweg en 25.000 aan het Handtheater.

Het college van B&W heeft besloten om dit jaar ca. 900.000 te verstrekken aan diverse culturele instanties voor het verbeteren van de brandveiligheid van hun panden. De gemeente verdeelt ca. 500.000 over acht instanties, waaronder De Kleine Komedie, De Balie en Filmtheater Rialto. Daarnaast heeft de gemeente dit jaar al 360.000 toegekend aan Stichting De Melkweg en 25.000 aan het Handtheater.

Dit jaar is in totaal ruim 1,2 miljoen gereserveerd voor investeringen in cultuurgebouwen. Het college heeft besloten om bij de verdeling hiervan prioriteit te geven aan brandveiligheid.

Heel Nederland is er de afgelopen jaren van doordrongen geraakt dat publieksgebouwen brandveilig moeten zijn. Lang niet alle gebouwen waren dat, ook niet in Amsterdam. De regels zijn aangescherpt, gebouwen moeten worden aangepast. Dat vraagt om investeringen, die niet altijd door de betreffende organisaties kunnen worden opgebracht.

Hannah Belliot, wethouder Cultuur, geeft aan dat ook de gemeente de middelen niet heeft om al deze kosten voor haar rekening te nemen. Maar we willen als gemeente wel een bijdrage leveren, vandaar deze totale investering van bijna 900.000. Het resterende deel wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Hierdoor heeft de gemeente in 2004 een vergelijkbaar bedrag waarop instanties een beroep kunnen doen, beschikbaar.

In totaal heeft de gemeente achttien aanvragen ontvangen voor investeringen in gebouwen. Tien instanties ontvangen een bijdrage van 100% van de kosten. Vijf subsidieaanvragen zijn afgewezen, omdat de instanties geen structurele subsidierelatie met Amsterdam onderhouden. Bij de verdeling heeft het college verder onder meer rekening gehouden met de bestemming van het geld (brandveiligheid) en de op handen zijnde renovatie van Carré.

De leden van de raadscommissie worden schriftelijk op de hoogte gebracht.