Regering.nl

6 nov 2003

Nederland voorzitter van raad van europa

Nederland is van 6 november 2003 tot en met 13 mei 2004 voorzitter van de Raad van Europa. De Raad van Europa is de oudste Europese intergouvernementele organisatie, waarvan 45 Europese landen lid zijn.

De Raad van Europa is in 1949 opgericht door tien Europese landen, waaronder Nederland. De Raad richt zich op bevordering van de eenheid, de democratie, de rechtstaat en de mensenrechten in heel Europa.

Het fundament onder de raad van Europa wordt gevormd door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In dit verdrag hebben de lidstaten van de Raad van Europa de belangrijkste mensenrechten en fundamentele vrijheden vastgelegd.
Landen die willen toetreden tot de Raad van Europa moeten het EVRM ondertekenen.

De Raad van Europa staat los van de Europese Unie. Wel is het zo dat alle EU-lidstaten (per 1 mei 2004 in totaal 25) ook lid zijn van de Raad van Europa.

Voorzitterschap
Nederland neemt het voorzitterschap over van Moldavië. Tijdens het voorzitterschap geeft Nederland leiding aan het Comité van Ministers. Dit Comité bestaat uit de ministers van Buitenlandse Zaken van alle 45 lidstaten.

Naast de uitvoering van het gewone werkprogramma van de Raad heeft Nederland drie prioriteiten opgesteld, waaraan tijdens het voorzitterschap bijzondere aandacht wordt gegeven.
* toezicht op mensenrechten
Bescherming van mensenrechten is de kerntaak van de Raad van Europa. Nederland wil het toezicht op naleving van de toetredingsverplichtingen voor de nieuwe lidstaten van de Raad versterken. Ook de naleving van de mensenrechten in overige lidstaten moet verbeteren, waarbij er bijzondere aandacht is voor de bescherming van mensenrechten in de informatiesamenleving. Ook wil Nederland verder gaan om de effectiviteit van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te verbeteren.


* integratie en sociale cohesie
In Europa wonen veel bevolkingsgroepen met verschillende etnische, religieuze en culturele achtergronden. In de laatste jaren leidt dit vaker tot sociale, culturele en ook politieke spanningen. Nederland wil in het komend half jaar op Europees niveau aandacht vragen voor integratie en sociale samenhang.


* samenwerking met andere internationale organisaties Bij verschillende activiteiten tijdens het voorzitterschap wil Nederland 'dwarsverbanden' leggen met het werk van andere internationale organisaties, zoals de EU, de OVSE en de VN.

Activiteiten
Het voorzitterschap krijgt vooral vorm in de organisatie van meerdere conferenties en seminars op uiteenlopende onderwerpen. Daarbij wil het kabinet ook zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties betrekken.

In Straatsburg (Frankrijk), waar de Raad van Europa zetelt, wordt in het kader van het voorzitterschap ook een uitgebreid cultureel programma georganiseerd.

bron:
brief aan de Tweede Kamer

Meer informatie:

- de 45 lidstaten op kaart

- de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Raad van Europa
- website Raad van Europa

- website ministerie van Buitenlandse Zaken: Raad van Europa