Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 november 2003

Vragen van de leden Dijsselbloem, Leerdam en Van Heemst (allen PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Heeft u kennisgenomen van het artikel "Inburgeringsplan college onder druk" uit het Rotterdams Dagblad van woensdag 5 november?

Wat is uw reactie op de opvatting van het college van Rotterdam, dat de rijksplannen voor de inburgering voor zowel oud- als nieuwkomers grote consequenties hebben voor het deltaplan?

Wat is uw reactie op de stelling van B&W van Rottterdam dat, omdat oudkomers de inburgeringscursussen voortaan op eigen kracht moeten regelen en betalen, er in de praktijk wellicht niks van deze plicht terecht komt?

Klopt het dat Antilliaanse leerplichtige nieuwkomers niet onder de rijksregeling nieuwkomers vallen, waardoor Rotterdamse scholen niet de extra nieuwkomersgelden krijgen?

Klopt het dat daardoor de eerste opvang van deze groep, in Rotterdam eenderde van de totale groep leerplichtige nieuwkomers, in aparte lesgroepen in gevaar komt?

Zo ja, vindt u het gewenst dat het wegwerken van de taalachterstand van deze leerplichtige Antilliaanse nieuwkomers in de verdrukking komt?

Wat bent u voornemens aan deze problematiek te doen?

---- --