GROENE REKENKAMER

Presentatie Groenboek aan kamercommissie VROM

Groene Rekenkamer moet milieubeleid gaan toetsen op wetenschappelijke onderbouwing en effectiviteit

Aanbieding Groenboek aan leden kamercommissie VROM

Het milieu is te belangrijk en het milieubeleid een te kostbare zaak om alleen aan politici over te kunnen laten. Een goed beleid, dat werkelijk een bijdrage levert aan een verbetering van natuur en milieu, moet effectief en efficiënt zijn. Maar veel maatregelen zijn meer op emoties dan op wetenschappelijke feiten gebaseerd, en resulteren uiteindelijk vooral in geldverspilling. Er wordt jaarlijks met 5 tot 10 miljard euro (dat zijn één tot twee Betuwelijnen) gesmeten. Dat is iets om bij stil te staan in een tijd van forse bezuinigingen.

Volgens Heidelberg Appeal Nederland, Stichting Klimaat, Stichting Kernvisie, het Platform Nederlandse Luchtvaart en de Edmund Burke Stichting dient er daarom een Groene Rekenkamer te komen, die beleidsvoornemens en wetsvoorstellen aan wetenschappelijke gegevens toetst, de doelmatigheid van regels analyseert en de mogelijke risico s van beleid verheldert.

Om dit pleidooi kracht bij te zetten publiceren Heidelberg Appeal Nederland en de Edmund Burke Stichting een Groenboek, dat een opsomming en analyse biedt van dure en tegelijk ineffectieve maatregelen. Het eerste exemplaar van dit Groenboek zullen zij aan de vooravond van de behandeling van de VROM-begroting, op maandagavond 10 november a.s., des avonds vanaf 19.30 uur, in perscentrum Nieuwspoort, aanbieden aan de VROM-woordvoerders Liesbeth Spies (CDA), Boris van der Ham (D66) en Stef Blok (VVD).

De heer Benno Baksteen (voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart) zal een korte inleiding houden. Op de presentatie volgt een discussie met een forum waarin, behalve de heer Baksteen, de volgende personen uit de eerder genoemde organisaties zitting hebben: dr. Jaap Hanekamp, prof. dr. Rob Meloen, prof. dr. Olaf Schuiling, prof. ir. Rob Kouffeld en dr. Bart Jan Spruyt.

Wij willen u hierbij van harte uitnodigen deze presentatie en discussie bij te wonen.

Waar? Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag Wanneer? Maandag 10 november, vanaf 19.30 uur Informatie Philip Hofmeijer (06 4450 6678) of Bart Jan Spruyt (06 5363 8160)


06 nov 03 17:01