KNWV

6/11/2003
BELANGENBEHARTIGING - Veiligheid op vaarwegen bedreigd! Bezuinigingen Rijkswaterstaat dreigen verkeerd uit te pakken.

Veiligheid op vaarwegen bedreigd!

Bezuinigingen Rijkswaterstaat dreigen verkeerd uit te pakken

Het Watersportverbond is erg bezorgd over het effect van alle
bezuinigingen die Rijkswaterstaat wil doorvoeren. Alleen voor de belangrijkste hoofdvaarwegen is nog voldoende geld voor bediening en onderhoud, kleinere vaarwegen dreigen gesloten te worden. Beroeps- en pleziervaart zullen hierdoor gedwongen in elkaars vaarwater komen, terwijl belangrijke nevenroutes onbruikbaar worden. Daarnaast dreigen ook de voor de veiligheid onmisbare vuurtorenwachters wegbezuinigd te worden.

Hiermee gaat Rijkswaterstaat helemaal voorbij aan de veiligheid van circa een miljoen mensen die met enige regelmaat op het water
recreëren. Bovendien vergeet men kennelijk ook het economisch belang van de watersport, dat in Nederland groter is dan dat van bijvoorbeeld de beroepsbinnenvaart. Kijkt men daar wel naar, dan blijkt al snel dat de voorgestelde maatregelen meer kosten dan opleveren.

Het Watersportverbond roept daarom verantwoordelijke ambtenaren en volksvertegenwoordigers op om de noodzakelijke bezuinigingen goed op hun gevolgen te beoordelen en daarbij gebruik te maken van de kennis die bij de gebruikers van het water beschikbaar is. Wij zijn ervan overtuigd dat bepaalde keuzen dan anders uitvallen, waarmee de veiligheid van mens en milieu gediend zijn.

Voorbeelden van plannen:

Directie Noordzee wil een paar miljoen euro bezuinigen op de betonning en ook op de vuurtorens. Hierdoor zal circa 40% van alle vaarwegen in de Waddenzee en in de Delta onbruikbaar worden en zal de watersport met de beroepsvaart de hoofdgeulen moeten gaan delen. Bovendien ontbreekt dan een adequate begeleiding, met name als er iets mis dreigt te gaan, vanaf de vuurtorens. Zowel de kwaliteit van het milieu in deze belangrijke gebieden als menig mensenleven is mede te danken aan deskundig optreden van vuurtorenbemanningen.

Directie Noord-Brabant wil bezuinigen op brug- en sluisbediening: men heeft het plan om de bruggen en sluizen op zondagen maar niet meer open te doen, waardoor varen in het weekeinde onmogelijk wordt. Kennelijk is men niet op het idee gekomen dat watersport meestal in het weekeinde plaatsvindt.

In Utrecht bestaan twee belangrijke Noord-Zuid routes: het
Amsterdam-Rijnkanaal vooral voor de binnenvaart, de Vecht en het Merwedekanaal vooral voor de watersport. Een belangrijke sluis in het Merwedekanaal is al deels buiten bedrijf en er is geen geld
gereserveerd om hem te onderhouden. Binnenkort moeten dus alle watersporters daar (bijna 10.000 per jaar) gebruik gaan maken van het Amsterdam-Rijnkanaal met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl