KPN NV

                                                      Datum                   
                                                      6 november 2003         
                                                                              
KPN komt met definitieve oplossing slamming                                   
                                                      Nummer                  
                                                      061p                    
                                                                              
                                                                              
KPN gaat op korte termijn slamming definitief oplossen. Van slamming is sprake wanneer een consument, vaak via misleidende telemarketing, tegen zijn wil wordt overgezet naar een andere telefonieaanbieder. Ook OPTA heeft KPN gevraagd maatregelen tegen slamming te nemen. Volgens KPN is de enige oplossing tegen slamming een schriftelijke bevestiging door de consument. De door de toezichthouder voorgestelde maatregel, dat KPN nummer en postcode moet vergelijken, is volgens KPN slechts een schijnoplossing. Met deze maatregel blijft het nog altijd mogelijk dat klanten tegen hun wil worden overgezet naar een andere aanbieder.

In de telecommunicatie industrie speelt al geruime tijd de problematiek van slamming. Dit toenemende probleem treedt meestal op in combinatie met misleidende telemarketing waarbij consumenten thuis telefonisch worden benaderd. Hierbij ontstaat vaak onduidelijkheid omdat de consument de consequenties niet overziet. Ook komt het voor dat consumenten en bedrijven zonder hun weten door anderen worden opgegeven. KPN ontvangt veel klachten over deze problematiek en wordt in enkele gevallen zelfs aansprakelijk gesteld voor de schade die voortkomt uit slamming door andere aanbieders.

Gezien de duizenden klachten dringt KPN al ruim een jaar aan om gezamenlijk tot een definitieve oplossing te komen met OPTA, andere aanbieders, Consumentenbond en het Ministerie van Economische Zaken. Tot op heden heeft dit niet tot het gewenste resultaat geleid.

KPN gaat daarom op korte termijn slamming definitief oplossen door een schriftelijke wilsuiting te eisen, zoals in andere Europese landen al gebruikelijk is. Om geen drempel op te werpen kan dit op basis van een antwoordkaart. Dit geldt ook voor klanten die van een andere aanbieder naar KPN willen. OPTA heeft zich eerder een voorstander getoond van dit zogenaamde 'verzekeringsmodel'. Vanzelfsprekend kunnen consumenten ook zelf het initiatief nemen om van aanbieder te veranderen. Eerder deze week heeft KPN de andere aanbieders middels een brief van deze maatregel op de hoogte gesteld.


Noot voor de redactie (

KPN NV