Universiteit van Utrecht


Persaankondiging Universiteit Utrecht
Faculteit Letteren

27 augustus 2003

Groot internationaal games congres in Utrecht

'Level Up' brengt game-onderzoek naar hoger niveau

Onder de noemer 'Level Up' vindt van 4 tot en met 6 november 2003 in Utrecht het eerste grote internationale congres over onderzoek naar computergames plaats. Naast het congres worden ook een expositie in het Universiteitsmuseum, een gamefest en verschillende social events georganiseerd. Organisatie is in handen van de Afdeling Nieuwe Media en Digitale Cultuur van de faculteit Letteren. Doel is niet alleen om kwalitatief hoogstaand game-onderzoek onder de aandacht te brengen en game-studies als een zelfstandig onderzoeksgebied op de kaart te zetten, maar ook om interdisciplinaire samenwerking binnen game-onderzoek, -design en -ontwikkeling te stimuleren.

De enorme groei van de games-industrie (groter dan Hollywood) is ook doorgedrongen tot de academische wereld. Computergames zijn niet alleen een sociaal en cultureel fenomeen, ook de geschiedenis en het ontwerp zijn onderwerpen voor onderzoek. Om game-onderzoek wereldwijd als onderzoeksdiscipline neer te zetten, is onlangs de Digital Games Research Association (DiGRA) opgericht, waarbij de Universiteit Utrecht nauw betrokken is geweest. Level Up is het groots opgezette openingscongres van DiGRA, met een groot aantal publieksactiviteiten.

Level Up Presentaties
Vooraanstaande onderzoekers en ontwerpers uit binnen- en buitenland komen spreken over verschillende invalshoeken van onderzoek naar computergames.

Level Up Activiteiten
Tijdens het congres zijn er behalve lezingen ook verschillende workshops, game-demonstraties en een bezoek aan de Cave, de grootste virtual reality omgeving van Nederland. In Filmtheater 't Hoogt in Utrecht vindt een game-toernooi plaats op het grote doek. Bovendien is er tijdens het congres een marktplaats waar boeken, gadgets, oude en nieuwe computergames te vinden zijn.

Level Up Game Tentoonstelling
De Level Up Game tentoonstelling Gamescape staat in het teken van computergames en kunst. Gamescape laat zien hoe kunstenaars omgaan met het ontwerp van virtuele game-omgevingen, de zogenoemde gamescapes. De tentoonstelling is de gehele maand november in het Universiteitsmuseum te bezichtigen.

Level Up Gamefest
Het Level Up Gamefest zal plaatsvinden op woensdag 5 november vanaf 21:00 in Tivoli in Utrecht. Tijdens het feest worden de twee verdiepingen van Tivoli gevuld met games, spelinstallaties, muziek en cocktails geïnspireerd door de beste computergames van de afgelopen jaren.

De Universiteit Utrecht werkt voor Level Up nauw samen met DiGRA, de HKU, Filmtheater 't Hoogt, het Utrechts Universiteitsmuseum, Tivoli en verschillende andere onderwijs- en kunstinstellingen.

Voor meer informatie over het programma van het congres, sprekers en de overige activiteiten, zie www.gamesconference.org. Vanaf half september kan via deze site een uitgebreide presskit worden aangevraagd/gedownload. Contacpersoon Level Up: Paul Bouckaert, press@gamesconference.org

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl