Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Verenigde Naties en

Internationale Financiële Instellingen

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061


2500 EB Den Haag



Datum


- 7 november 2003

Behandeld


- Kanta Adhin


Kenmerk


- DVF/CI- 220/03

Telefoon


- 070-3485346



Blad


- 1/2

Fax


- 070-3485049



Bijlage(n)


- -

Betreft

Uw verzoek om aanvullende informatie inzake VN-hervormingen


---

Graag bied ik u hierbij een reactie aan op uw verzoek van 24 oktober 2003 met kenmerk 03-BuZa-65 inzake - hervorming Verenigde Naties. In uw brief verwijst u naar mijn brief van 10 oktober jl. en vraagt u om een aanvullende brief waarin het Nederlandse standpunt over de voorstellen van de Secretaris-generaal van de VN (SGVN) specifieker wordt weergegeven en tevens wordt ingegaan op de opvattingen die de regering heeft over de mogelijkheid tot realisering van deze voorstellen.

De plenaire besprekingen in de Algemene Vergadering van de VN over dit onderwerp zijn net van start gegaan en de onderhandelingen, waarbij onze Permanent Vertegenwoordiger in New York als facilitator optreedt, zullen naar verwachting enige tijd vergen. Ik acht het van belang om in de nadere Nederlandse standpuntbepaling en opvattingen over de haalbaarheid van de hervormingsvoorstellen van de SGVN het resultaat van deze besprekingen mee te nemen.

Indien zich in de komende maand ontwikkelingen voordoen die direct vermeldenswaardig zijn, ben ik uiteraard bereid u daarvan nog voor de begrotingsbehandeling op de hoogte te stellen. Gegeven het moeizame karakter van onderhandelingen met 191 lidstaten over een gevoelig onderwerp als het onderhavige, valt echter zeer te betwijfelen of er op die termijn concrete resultaten zullen worden bereikt.

Zoals reeds in mijn brief van 10 oktober jl. in het vooruitzicht gesteld, acht ik het zinvoller u na afloop van de huidige AVVN zo volledig mogelijk te informeren over de ontwikkelingen in VN-verband en de Nederlandse positiebepaling inzake de VN-hervormingen. Tevens zal het dan het wellicht mogelijk zijn om meer inzicht te verschaffen in het zich ontwikkelend EU-standpunt in dezen.

Tot slot zij opgemerkt dat de bespreking over dit onderwerp overigens pas aan concreetheid zal winnen nadat het rapport van de SGVN naar aanleiding van het advies van het High-level panel of eminent personalities zal voorliggen voor de 59-ste AVVN. Dit rapport zal naar verwachting niet voor september volgend jaar gereed zijn.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Mr. J.G. de Hoop Scheffer


---