VU ziekenhuis

Beloop depressie bij ouderen ernstiger dan gedacht

Het beloop van depressie bij ouderen is slechter dan verwacht. Depressie blijkt hardnekkiger te zijn dan eerder werd aangenomen, de mortaliteit is vier á vijf keer hoger dan bij andere chronische aandoeningen, depressieve ouderen hebben meer kans op hart- en vaatziekten, maar ook andere chronische aandoeningen, functioneren slechter en hebben een slechtere prognose.

Dit blijkt uit gegevens van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), een epidemiologische studie waarin met name ouderen met depressie tien jaar werden gevolgd.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens het congres : depressie en angst bij ouderen, accepteren of intervenieren?, dat op 7 november 2003 zal vinden in de Meervaart in Amsterdam Osdorp.

Het congres is georganiseerd door het Centrum Voor Verouderingsonderzoek (CVO) van de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum.

Een steeds groter aantal ouderen lijdt aan depressie. Onder de zelfstandig wonende ouderen is dat vijftien procent en in verpleeghuizen vijfentwintig procent. Vaak worden de klachten niet herkend of worden depressieve klachten bij ouderen onderbehandeld. Uit onderzoek is gebleken dat interventies bij depressieklachten helpen.

In het congres worden de (laatste) wetenschappelijke inzichten gepresenteerd over depressie en angstklachten bij ouderen. Daarnaast worden nieuwe mogelijkheden voor het signaleren, diagnosticeren en behandelen van angst en depressie bij ouderen besproken.

In de workshops wordt vooral de toepassingen in de praktijk besproken. Journalisten worden van harte uitgenodigd zowel de plenaire zitting als de workshops bij te wonen. Graag opgave van uw deelname.