Gemeente Haarlem


7 november 2003

Persbericht 214/2003

Gemeente Haarlem, sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Subsidiebeleid Kinderopvang wordt herzien

Op 1 januari 2004 wordt het subsidiebeleid voor de kinderopvang in Haarlem herzien. De invoering zal gefaseerd geschieden.
Een herziening van dit beleid is noodzakelijk om de overgang naar de nieuwe landelijke wet op de kinderopvang (de Wet Basisvoorziening Kinderopvang, WBK), mogelijk te maken.
De WBK wordt 1 januari 2005 landelijk ingevoerd.
Voor ouders zijn er in 2004 nog geen verandering, in 2005 wel.

Consequenties voor ouders
In 2004 verandert er niets voor ouders. Bij invoering van de WBK wel.
In de huidige situatie kunnen ouders die recht hebben op een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang alleen terecht bij SSKH, SKOS of Centrum Zuid. Vanaf 2005, onder de nieuwe wet, kunnen ouders zelf bepalen waar zij kun kinder(en) willen plaatsen.

Consequentie voor instellingen
In de huidige subsidieregeling ontvangen de drie instellingen SSKH; SKOS en Centrum Zuid subsidie van de gemeente. Volgens het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente krijgen deze instellingen vanaf 1 januari 2004 geen subsidie meer. In plaats daarvan koopt de gemeente bij deze instellingen kindplaatsen in. Voor de betrokken instellingen betekent dit een overgang van een subsidierelatie op instellingsniveau naar een relatie op klantniveau.
Vanaf 2005, na invoering van de WBK, kan de gemeente bij alle Haarlemse instellingen kindplaatsen inkopen.

De gesubsidieerde instellingen voor kinderopvang, te weten: SSKH; SKOS en Centrum Zuid, krijgen vier weken de tijd om hun zienswijze op dit voorstel kenbaar te maken. Na behandeling door het college van de eventueel ingediende zienswijzen, wordt het voorstel na goedkeuring door de commissie OWSR, voorgelegd aan de gemeenteraad in de vergadering van 17 december 2003.


Voor meer informatie over de gemeentelijke plannen Herziening subsidiebeleid kinderopvang kunt u contact opnemen met mevr. Nelom of toetstel 5115507 of per email: nelomvg@haarlem.nl


Diana Bakboord/Communicatieadviseur
023-5115684/06-53266344



---- --