Gemeente Zwolle

Onderzoek naar mogelijk explosief Schuttevaerkade
Drie aandachtspunten worden opgegraven

Deze en vorige week is onderzoek verricht naar het mogelijk explosief in de Schuttevaerhaven. Vier verstoringen waren na de eerste metingen zodanig groot, dat nader onderzoek nodig was. Deze vier zijn verder onderzocht. Eén verstoring heeft men uit de gracht gehaald, dit was een ijzeren vat. Nu zijn er drie verstoringen over. Het is niet uitgesloten dat één van de metingen het mogelijk explosief is. De uitslagen komen in hoofdlijnen overeen met de getuigenverklaring. De drie verstoringen worden opgegraven.

De gemeente gaat eerst een civieltechnisch plan opstellen. Hiervoor neemt de gemeente vier weken de tijd. Daarna wordt het plan uitgevoerd. Het civieltechnisch plan is een plan om de drie aandachtspunten op te kunnen graven. Praktisch gaat het om bijvoorbeeld het bouwen van een damwand in de gracht om een deel van de gracht droog te leggen om te kunnen graven. Ook moeten antwoorden op de vragen ´hoe om te gaan met het baggeren en het grondwater in de gracht´ worden gevonden.

Ook in deze periode wordt overleg gevoerd met de politie, de Explosieven Opruimingsdienst, de Brandweer, etc. over de te treffen voorbereidingen voor het geval een explosief wordt aangetroffen.


---