Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
7 november 2003 c085

---

College wil Maycrete woningen renoveren

De zestig witte Maycrete woningen op de hoek Hatertseweg/Slotemaker de Bruineweg worden niet verkocht aan een woningcorporatie. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor het complex te renoveren. Dit om het cultuurhistorische en het sociale belang van de oude noodwoningen.

De renovatie vindt per woning en in overleg met de bewoners plaats. De gemeente biedt hen de ruimte om wensen en mogelijkheden aan te geven. De bewoners zullen na de renovatie een aangepaste huur betalen. Als ze geen prijs stellen op renovatie, stelt de gemeente deze uit tot de komst van, of verkoop aan, een volgende bewoner. Per 1 januari 2004 neemt de gemeente het beheer van de woningen over van woningbouwvereniging Portaal.

In april 2002 besloot de Gemeenteraad het complex niet te slopen maar te koop aan te bieden aan een woningbouwcorporatie. Aan de koop waren twee voorwaarden verbonden: een verbeterplicht en de garantie dat de corporatie de woningen de eerste 15-25 jaar niet zou slopen. Geen enkele corporatie was hiertoe bereid.

Het college heeft vervolgens de argumenten voor behoud of sloop van de woningen nogmaals op een rij gezet. Financieel is sloop en verkoop als vrije sectorkavels een gunstige optie. Het college heeft toch voor behoud en renovatie gekozen, omdat het complex gezichtsbepalend voor Nijmegen is en voor de bewoners van de stad een historische betekenis heeft. Daarbij speelde ook sociale overwegingen een rol. De in meerderheid oudere bewoners kunnen hierdoor in hun goedkope woningen blijven wonen. De ontwerper van deze naoorlogse noodwoningen is de Amerikaanse architect Maybeck die als bouwmateriaal concrete (beton) gebruikte. Vandaar de naam 'Maycrete' woningen.
Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht