Agalev (Vlaanderen)

Sylvie Fabré
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
e-mail pers@agalev.be

P E R S C O N F E R E N T I E vrijdag 7 november 2003

SPREKERS:
Dirk Holemans, politiek secretaris
Jos Stassen, congresvoorzitter

Trefwoord:

Partij, Congres

---

Perstekst

Een nieuw project voor Agalev

Zoals eerder aangekondigd wil Agalev met een sterk project een nieuw elan vinden, met het oog op een electorale heropbouw die reeds in 2004 zichtbaar moet zijn.

Het belangrijkste onderdeel van dit project is de keuze voor een scherper inhoudelijk profiel en meer duidelijke positie in het maatschappelijk en het politieke landschap.

Vandaag willen we dit onderdeel aan u voorstellen. De tekst wordt gedragen door het partijbestuur, de fractie en de politieke raad. Nu is het aan de leden om rond deze inhoud te discussiëren, om dan op het congres van 15 november de nieuwe inhoud en de nieuwe positionering definitief vast te leggen. En door de tekst op onze website te plaatsen, kan het ook het maatschappelijk debat in Vlaanderen voeden.

De kernpunten van het nieuwe project zijn:

* Agalev wil de partij zijn van de groen-progressieve tegenstem in de 21ste eeuw. We vertrekken vanuit een kritische kijk op de huidige samenleving, en zullen - waar nodig - dwars tegen huidige ontwikkelingen ingaan. Agalev wil een groen-progressieve positie innemen tegenover centrumpolitiek en verrechtsing, en opkomen voor tolerantie en diversiteit.

* Agalev blijft trouw aan haar idealen, maar wil ze op een andere wijze uitwerken. Juist nu is het belangrijk op te komen voor bedreigde waarden als solidariteit met zwakkeren en toekomstige generaties, respect voor milieu en de grenzen van natuurlijke draagkracht. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is het feit dat de bron van veel problemen vaak de huidige economie is, die eenzijdig gericht is op groei, concurrentie en winstbejag. Agalev verzet zich tegen de vermarkting van alle aspecten van het leven.
* Daarom wil Agalev werken aan een sociaal-economisch alternatief voor de 21ste eeuw, om een beter evenwicht te bereiken tussen duurzame welvaart en jobs, levenskwaliteit en milieu. Voor Agalev is de economie er voor de mens en niet omgekeerd. Het is juist de doorholeconomie die de ecologische grenzen overschrijdt en mensen het leven moeilijk maakt. Enkel als we werk maken van een andere economie kunnen sociale en ecologische problemen ten gronde worden aangepakt. Agalev wil zich dus voluit profileren op de harde materiële (economische) breuklijn. Enkel zo kan meer ruimte gecreëerd worden voor vormen van levenskwaliteit die het materialisme overstijgen.

* Meer dan ooit is er nood aan een partij die kiest voor de langetermijn. Agalev als toekomstpartij denkt wél aan onze kinderen en kleinkinderen en komt op voor een beleid dat de natuurlijke grenzen respecteert en rechtvaardigheid nastreeft voor alle mensen, nu én later.

* Agalev beseft dat de overheid hier een belangrijke rol te spelen heeft maar niet alles in handen heeft. Daarom doen we een oproep aan burgers, ondernemers, werknemers, wetenschappers, en de diverse sociale bewegingen om mee te bouwen aan een nieuwe mens- en milieuvriendelijke economie. Wij willen de aanwezige creativiteit maximaal stimuleren.

* Agalev beseft dat de snel veranderende wereld onzekerheid creëert. We maken ons zorgen over de toenemende eenzaamheid bij steeds meer mensen. Daar wil Agalev wat aan doen door mensen te ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht naar levenskwaliteit.
* Agalev kiest voor een andere globalisering. Agalev wil een wereldeconomie die menselijke waardigheid garandeert, zich ontwikkelt binnen de ecologische grenzen, en de democratie herstelt. Wij willen een groener Europa, dat kiest voor milieu en rechtvaardigheid, en een actieve vredespolitiek voert.

Samengevat
, wil Agalev vanaf nu structuren bevragen en mensen ondersteunen.

En
, een democratische samenleving heeft recht op tegenspraak en een rijke keuze aan politieke partijen en ideeën. Het bovenstaande inhoudelijk profiel met een eigen maatschappelijke en politieke positie vereist zonder meer een onafhankelijke groene partij die Agalev is en zal blijven.

De tekst is geen nieuwe beginselverklaring die vertrekt van nul, wel een radicaal nieuw perspectief van waaruit nieuwe voorstellen en ideeën kunnen worden ontwikkeld. Om dit te illustreren zijn bij de basistekst 11 denksporen uitgewerkt, die de basis vormen voor o.m. toekomstige verkiezingsprogramma's.

Als illustratie enkele elementen uit de 11 denksporen inclusief concrete voorstellen.


* De sectoren van de toekomst
De huidige afbouw en delokalisatie van bedrijven onderstreept de nood aan een nieuwe economische visie. Daarom wil Agalev de duurzame sectoren alle kansen geven.
Concreet voorstel.: een meerjaren Vlaams Actieplan voor meer investeringen in milieu-onderzoek en het ondersteunen van het vergroenen van KMO's.


* Een politiek van de tijd
Sommige mensen moeten te hard werken, terwijl anderen worden gedumpt. Omwille van levenskwaliteit én jobs, moeten we de arbeid durven herverdelen.
Concreet voorstel: debat over arbeidsherverdeling terug durven voeren vanuit voorstel voor 30-uren week


* Wonen en werken in een leefbare omgeving
Voor Agalev is betaalbaar wonen een absolute prioriteit. Agalev steunt de ontwikkeling van warme steden en wil tegen een versneld tempo achtergestelde stadsbuurten opknappen.
Concreet voorstel: huurrichtprijzen die marktwerking inperken gekoppeld aan Marshallplan om alle krotten op 10 jaar tijd weg te werken.


* Een ecologische visie op gezondheid
Vandaag worden heel wat mensen ziek door stress, armoede, milieuvervuiling, ongezonde voeding, verkeers- en arbeidsongevallen. Werken aan gezondheid betekent hier een antwoord op bieden. Het betekent o.m. werken aan een betaalbare gezonde voeding, waarvan de productie het milieu niet belast.
Concreet voorstel: gezonde en biovoeding betaalbaar maken voor iedereen.

---

Dwars voor levenskwaliteit: een nieuw groen perspectief

DE ECONOMIE RADICAAL VERNIEUWEN, OM BETER TE LEVEN

Agalev is een groene partij met een progressief programma voor de 21ste eeuw. Agalev staat voor levenskwaliteit en komt op voor mensen die werk en gezin willen combineren, voor mensen die hun job verloren, voor mensen die verlangen naar gezondere lucht en meer groen in hun buurt. Maar Agalev komt ook op voor de kleine koffieboer in Afrika en de kinderrechten in Azië. Voor solidariteit voor zwakkeren en de toekomstige generaties, voor respect voor milieu en natuur: Agalev staat voor deze waarden die onder de mat van de verrechtsing en de globalisering worden geveegd. Kortom, Agalev is de partij voor iedereen die streeft naar een kwaliteitsvolle toekomst voor zichzelf, zijn of haar kinderen en kleinkinderen.

Agalev wil de problemen bij de bron aanpakken. Die bron is in veel gevallen het huidige economische model, dat eenzijdig gericht is op groei, concurrentie en winstbejag. Agalev verzet zich tegen de vermarkting van alle aspecten van het leven.

Daarom wil Agalev samen met de bevolking sleutelen aan een sociaal-economisch alternatief voor de 21ste eeuw. Dat alternatief is nodig om een beter evenwicht te bereiken tussen welvaart en jobs, levenskwaliteit en milieu. Te veel mensen gaan gebukt onder een economie die steeds sneller en harder moet en de prestatiedruk steeds opvoert. Agalev wil zich dus voluit profileren op de harde materiële (economische) breuklijn. Enkel zo kan meer ruimte gecreëerd worden voor vormen van levenskwaliteit die het materialisme overstijgen.

Maar de economie is er voor de mens en niet omgekeerd. Mensen hebben recht op zekerheid en een waardig inkomen, tijd om leuke dingen te doen en voor anderen te zorgen, een aangename leefomgeving en een goede gezondheid. Om deze waarden veilig te stellen, moeten we de economie radicaal durven te vernieuwen. Daarom doet Agalev een oproep aan burgers, ondernemers, werknemers, wetenschappers, economen en alle sociale bewegingen om mee te bouwen aan een nieuwe mens- en milieuvriendelijke economie. We willen de aanwezige creativiteit stimuleren en aanspreken. Agalev hecht veel belang aan een breed maatschappelijk draagvlak voor een moedig milieu- en natuurbeleid. Agalev staat dan ook voor een beleid dat groene keuzes maximaal ondersteunt.

Kiezen voor groen is kiezen voor de lange termijn. Agalev is het tegengif voor de traditionele politiek die de toekomst gemakshalve vergeet. Agalev denkt wél aan onze kinderen en kleinkinderen en komt dan ook op voor een beleid dat de natuurlijke grenzen respecteert en rechtvaardigheid nastreeft voor alle mensen, nu én later. Werk maken van een duurzame levensstijl (die een hoge levenskwaliteit combineert met een lage milieudruk) is daarom essentieel.

Agalev heeft een kritische kijk op de huidige samenleving, en zal dus
- waar nodig - dwars tegen huidige ontwikkelingen ingaan. Zo wil het een groen-progressief antwoord bieden op het dominante eenheidsdenken. Agalev stelt als enige politieke partij in Vlaanderen het huidig economisch model op fundamentele punten in vraag en benadrukt kwaliteit van leven boven het streven naar meer consumptie. Agalev wil een groen-progressieve positie innemen tegenover centrumpolitiek en verrechtsing, en opkomen voor tolerantie en diversiteit. Want een democratische samenleving heeft recht op tegenspraak en een keuze aan politieke partijen en ideeën.

Agalev beseft dat de snel veranderende wereld onzekerheid creëert. We maken ons zorgen over het gevaar van vereenzaming in een maatschappij waar het leven steeds sneller en killer verloopt. Daar wil Agalev wat aan doen door mensen te ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht naar levenskwaliteit. Agalev wil mensen aanspreken die complexloos Vlaming en wereldburger zijn in een Belgische en Europese context, met een open blik op de wereld. Agalev staat voor een verdraagzame samenleving met gelijke rechten en plichten, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Om deze inhoudelijke positie te vertolken, is er een onafhankelijke partij nodig als onderdeel van de groene stroming die zowel maatschappelijk als politiek in Europa een belangrijke rol te vervullen heeft.

---

11 denksporen om de samenleving radicaal te vernieuwen


1. De sectoren van de toekomst

De huidige afbouw en delokalisatie van bedrijven onderstreept de nood aan een nieuwe economische visie. Daarom wil Agalev de duurzame sectoren alle kansen geven. Daar is een beleid voor nodig dat onderzoek en ontwikkeling naar duurzame sectoren stevige impulsen geeft en de creativiteit van burgers en ondernemers maximaal ondersteunt. Enkel zo kan selectieve economische groei samengaan met een daling van de milieu-impact. Daarnaast wil Agalev op zoek gaan naar partners bij de vele KMO's in ons land en hun creativiteit stimuleren met het oog op een toekomstgerichte economie. Economie en respect voor milieu gaan immers perfect samen. Toepassing van de beste milieutechnologie in de industrie en dienstensectoren geeft bedrijven een sterker toekomstperspectief wanneer internationale milieunormen worden ingevoerd. Binnen- en buitenlandse voorbeelden bewijzen dat 'groene' sectoren als milieutechnologie, hernieuwbare energie en rationeel energiegebruik, hergebruik en reparatie, buurtdiensten, openbaar vervoer en ecologische landbouw vele duizenden nieuwe jobs opleveren.

We willen met alle betrokken sociale partners een spoor uittekenen voor een toekomstgerichte, groene economie.

Concreet voorstel: een meerjaren Vlaams Actieplan voor meer investeringen in milieu-onderzoek en het ondersteunen van het vergroenen van KMO's.


2. Een politiek van de tijd

Sommige mensen moeten te hard werken, terwijl anderen worden gedumpt. Omwille van levenskwaliteit én jobs, moeten we de arbeid durven herverdelen. De bestaande maatregelen gaan niet ver genoeg. Er moet een Europees kader worden uitgetekend om ambitieuze voorstellen economisch haalbaar te maken, zodat iedereen zelf kan beslissen hoe zijn of haar tijd te verdelen. Een politiek van de tijd kan voorkomen dat jongeren geen plek vinden of dat ouderen worden afgeschreven.

Een progressieve politiek van de tijd geeft mensen de vrijheid en de keuze om te leven volgens het ritme dat hen voorstaat en in de gezinsvorm die hen daarin ondersteunt.

Concreet voorstel: debat over arbeidsherverdeling terug durven voeren vanuit voorstel voor 30-uren week


3. Energie-revolutie

Dé energiebron van de toekomst is energiebesparing. Met slimme technologie en creatieve ideeën kunnen we een massa energie besparen, zonder aan levenscomfort in te boeten. Daarnaast is er een belangrijke rol weggelegd voor hernieuwbare energiebronnen, zoals wind en zon, want in een duurzame toekomst is geen plaats voor nucleaire energie. Agalev wil dat ons land zowel in verband met onderzoek en ontwikkeling als toepassing van groene energie een koploper wordt.

Concreet voorstel: jaarlijks 70.000 spaarhuizen in Vlaanderen realiseren (energie-arme woningen die milieu sparen en de energiefactuur verlaagt).


4. Transport-revolutie

Vlot, betaalbaar, betrouwbaar en comfortabel openbaar vervoer, gecombineerd met veilige en comfortabele fiets- en voetgangersverbindingen, dat is de toekomst voor de steden en het platteland. Agalev wil dat in de grote steden massaal wordt geïnvesteerd in een fijnmazig net van tram- en buslijnen, fiets- en voetgangersnetwerken, en in een efficiënte
'park-and-ride'-infrastructuur aan de stadsrand. Op die manier wordt het openbaar vervoer aantrekkelijker dan de auto. Op Europees niveau moet de trend naar 'just-in-time'-productie en vrachtwagenvervoer radicaal worden aangepakt ten voordele van meer regionale productie, spoorvervoer en scheepvaart.

Concreet voorstel: jaarlijks 10 kilometer tramspoor extra, en in de weekends geïntegreerd laatavond vervoer met trein, tram en bus.


5. Een ecologische visie op gezondheid

Agalev pleit voor een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. De prestatie- en consumptiedwang in de geneeskunde moet worden afgebouwd ten voordele van kwaliteitsgerichte en preventieve benaderingen. Vandaag worden heel wat mensen ziek door stress, armoede, milieuvervuiling, ongezonde voeding, verkeers- en arbeidsongevallen. Met een andere economie kunnen we veel menselijk leed voorkomen en de uitgaven voor de ziekteverzekering fors terugdringen. Dat geld kan nuttig besteed worden aan chronisch zieken, aan patiënten met een zeldzame aandoening, aan geestelijke gezondheidszorg of aan ouderenzorg. Als we de milieuschuld vandaag verminderen, verhogen we de kans op een gezond leven voor de toekomstige generaties.

Werken aan gezondheid betekent ook werken aan een beleid dat het natuurlijke patrimonium van ons land beschermt en versterkt en toegankelijk maakt voor iedereen. Het betekent ook werken aan een betaalbare gezonde voeding, waarvan de productie het milieu niet belast.

Tot slot komt Agalev op voor dierenrechten en wil zij dat er een einde komt aan alle praktijken die dieren als 'producten' beschouwen.

Concreet voorstel: gezonde en biovoeding betaalbaar maken voor iedereen.


6. Een nieuwe visie op fiscaliteit

Ons belastingstelsel is uit de tijd. De lasten op arbeid zijn absurd hoog, terwijl grote vermogens en milieuvervuiling veel minder worden belast. Het bestaande belastingstelsel is sociaal onrechtvaardig, en slecht voor werkgelegenheid en milieu. Agalev pleit onder meer voor een forse daling van de fiscale en parafiscale druk op arbeid, de invoering van een heffing op het rendement van grote vermogens, de invoering van een heffing op internationale financiële speculatie en een verschuiving van lasten op arbeid naar milieu- en energieverspilling. Daarbij moeten we werk maken van een administratie die de regels kan doen naleven en frauduleuze kapitaalvlucht kan verijdelen. Verschillende studies tonen aan dat de combinatie van lagere lasten op arbeid en hogere lasten op milieuverbruik tienduizenden nieuwe jobs oplevert. Agalev voert als enige oppositie tegen het conservatisme van de centrumpartijen op dit vlak.

Concreet voorstel: solidaire samenleving versterken door invoeren van ermogensbelasting voor 10% grootste vermogens en verhoging sociale minima met 6%.


7. Zorgzekerheid en samenleven in diversiteit

Agalev wil een rechtvaardige samenleving, met respect voor de diverse levensopvattingen en culturen. Agalev vindt armoede onaanvaardbaar en pleit voor gelijke rechten op bestaanszekerheid, huisvesting en onderwijs. Agalev wil een beleid dat kansarmen aan een job helpt, maar beseft dat vele armen niet (zomaar) op de arbeidsmarkt terechtkunnen en eist daarom een gevoelige verhoging van de laagste lonen en uitkeringen. Bestrijding van armoede en uitsluiting is trouwens essentieel in een succesvol veiligheidsbeleid.

Agalev wil zorgzekerheid voor iedereen. Daarom moeten gemeenschaps- en sociale voorzieningen in voldoende mate en voor iedereen beschikbaar zijn. Agalev wil de solidariteit tussen de generaties realiseren door voor elke leeftijdsgroep toegankelijke en betaalbare voorzieningen aan te bieden - van kinderopvang tot ouderenzorg. Agalev wil dat er blijvend geïnvesteerd wordt in de verdere uitbouw van de zorgsectoren.

Concreet voorstel: humaner asielbeleid, met bijzonder verblijfsstatuut voor mensen uit bepaalde landen en economische migratie.


8. Wonen en werken in een leefbare omgeving

Voor Agalev is betaalbaar wonen een absolute prioriteit. Agalev steunt de ontwikkeling van warme steden en wil tegen een versneld tempo achtergestelde stadsbuurten opknappen. Hun vernieuwde aantrekkingskracht zal ertoe bijdragen dat het platteland leefbaar en groen blijft en haar eigen open karakter behoudt. Agalev gelooft in leefbare dorpen en een leefbaar platteland, waar menselijke contacten, economische activiteit en een mooie omgeving hand in hand gaan. Daarom wil Agalev niet nog meer open ruimte opofferen aan een allesverslindende economie, maar pleit het voor een efficiënter gebruik van de bestaande industriegronden.

Concreet voorstel: huurrichtprijzen die marktwerking inperken gekoppeld aan Marshallplan om alle krotten op 10 jaar tijd weg te werken.


9. Degelijke openbare diensten

Onze openbare diensten staan onder druk door liberalisering, privatisering en budgettaire problemen. Voor Agalev biedt de liberalisering van de spoorwegen, het onderwijs en de post geen garantie op een betere dienstverlening. Integendeel, waarden als toegankelijkheid voor allen, kwaliteit en veiligheid komen in het gedrang. Openbare diensten kunnen best efficiënter gemaakt worden zonder blind de wetten van de vrije markt erop los te laten. Agalev sluit zich dan ook aan bij de Europese en mondiale beweging die de privatisering en liberalisering van publieke dienstverlening een halt wil toeroepen.

Concreet voorstel: oprichting van Europese openbare diensten, bvb. Europese openbare treinmaatschappij.


10. Levende democratie en cultuur

Agalev wil een dynamische samenleving waarin individuele burgers, groepen uit het middenveld en de overheid samen maatschappelijke veranderingen kunnen realiseren. We pleiten voor een verdraagzame samenleving, waarin elke vorm van discriminatie en uitsluiting bestreden wordt. Alle burgers moeten voluit kunnen participeren aan de kennismaatschappij, onder meer door een onderwijs dat betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen. Agalev wil een overheid die de mensen dient en burgers actief betrekt bij het beleid. Een levende democratie kan niet zonder een intens cultuurleven. Daarom bepleit Agalev een vrije cultuurbeleving voor iedereen, met vrije kunstenaars die de samenleving kritisch benaderen.

Concreet voorstel: geïnspireerd door Porto Alegre, het invoeren van wijkbudgetten waar bewoners zelf kunnen beslissen over besteding.


11. Andere globalisering

De vernieuwing van de economie heeft ook een mondiale dimensie, die we kunnen samenvatten als 'andere globalisering'. Agalev plaatst het grootste humanitaire probleem van deze tijd, de massale armoede in het Zuiden, boven aan de politieke agenda, maar stelt vast dat multinationale ondernemingen, internationale banken en speculatiefondsen meer macht hebben dan bevolkingen. Daarom wil Agalev dat er gesleuteld wordt aan een wereldeconomie die menselijke waardigheid voor allen garandeert, zich ontwikkelt binnen de ecologische grenzen, en de democratie herstelt. Agalev wil dat sociale en ecologische waarden worden opgenomen in het wereldhandelsregime, dat zware financiële crisissen worden voorkomen en dat belastingparadijzen worden aangepakt. Agalev is ervan overtuigd dat een andere globalisering bijdraagt tot de voorkoming van oorlog en geweld. Voor Agalev aanvaardt Europa dat het een migratieregio is, geen gesloten fort. Europa kiest voor milieu en rechtvaardigheid. Europa kiest voor veiligheid door een actieve vredespolitiek te voeren, gericht op conflictpreventie.

Concreet voorstel: fair trade producten vrijstellen van BTW, en een echte groene Europese partij!!!

---

SAMENVATTING

Dwars voor levenskwaliteit: een groen perspectief

DE ECONOMIE RADICAAL VERNIEUWEN, OM BETER TE LEVEN


* Agalev is een groene partij met een progressief programma voor de 21ste eeuw. Agalev komt op voor allen die beter willen leven, hier en in de rest van de wereld, nu en in de toekomst. Agalev neemt het op voor bedreigde waarden als solidariteit met zwakkeren en toekomstige generaties, respect voor milieu en natuur. De bron van veel problemen is vaak de huidige economie, die eenzijdig gericht is op groei, concurrentie en winstbejag. Agalev verzet zich tegen de vermarkting van alle aspecten van het leven.
* Daarom wil Agalev een sociaal-economisch alternatief voor de 21ste eeuw, om een beter evenwicht te bereiken tussen welvaart en jobs, levenskwaliteit en milieu. Voor Agalev is de economie er voor de mens en niet omgekeerd. Agalev wil zich dus voluit profileren op de harde materiële (economische) breuklijn. Enkel zo kan meer ruimte gecreëerd worden voor vormen van levenskwaliteit die het materialisme overstijgen.

* Kiezen voor groen is kiezen voor de lange termijn. Agalev denkt wél aan onze kinderen en kleinkinderen en komt op voor een beleid dat de natuurlijke grenzen respecteert en rechtvaardigheid nastreeft voor alle mensen, nu én later.

* Agalev doet een oproep aan burgers, ondernemers, werknemers, wetenschappers, economen en alle sociale bewegingen om mee te bouwen aan een nieuwe mens- en milieuvriendelijke economie. Wij willen de aanwezige creativiteit stimuleren. Agalev staat voor een beleid dat mensen die groener willen leven, maximaal ondersteunt.
* Agalev heeft een kritische kijk op de huidige samenleving, en zal
- waar nodig - dwars tegen huidige ontwikkelingen ingaan. Agalev wil een groen-progressieve positie innemen tegenover centrumpolitiek en verrechtsing, en opkomen voor tolerantie en diversiteit. Een democratische samenleving heeft recht op tegenspraak en een rijke keuze aan politieke partijen en ideeën.
* Agalev beseft dat de snel veranderende wereld onzekerheid creëert. We maken ons zorgen over de toenemende eenzaamheid bij steeds meer mensen. Daar wil Agalev wat aan doen door mensen te ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht naar levenskwaliteit.
* Agalev kiest voor een andere globalisering. Agalev wil een wereldeconomie die menselijke waardigheid garandeert, zich ontwikkelt binnen de ecologische grenzen, en de democratie herstelt. Wij willen een groener Europa, dat kiest voor milieu en rechtvaardigheid, en een actieve vredespolitiek voert.